Τουρκικό ΥΠΕΞ: Oι δηλώσεις Ιερωνύμου για το Ισλάμ υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές.

Τώρα που ο συνήθως κοιμώμενος αρχιεπίσκοπος είπε κάτι σωστό, παρεξηγήθηκαν οι θρασείς βάρβαροι, για τις ούτως ή άλλως θνησιγενείς επαφές.

Τελικά οι Τούρκοι έχουν απύθμενο θράσος. Η χώρα που εξόντωσε τρεις χριστιανικούς λαούς, η χώρα που υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ισλαμική τρομοκρατία, διαμαρτύρεται δια του υπουργείου Εξωτερικών, για δηλώσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, για τις παρεκτροπές του επεκτατικού Ισλάμ, που σκορπάνε γενοκτονίες, μίσος, αίμα και δυστυχία.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου υπονομεύουν τις επικείμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας πρόσφατα σ’ εκπομπή για την Επανάσταση του 1821 και τη συμβολή της Εκκλησίας στην Εθνεγερσία, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι:

«Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου» συνεχίζοντας : «Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

«Δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος σχετικά με τη θρησκεία μας.

Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις σχετικά με τη θρησκεία μας, που ανέφερε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Η μεγαλειώδης θρησκεία μας το Ισλάμ, είναι μία θρησκεία που έχει ως θεμέλια τη λογική της ανεκτικότητας και της συμπόνιας, που διασφαλίζουν τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Όταν στις παγκόσμιες συνθήκες πανδημίας που βιώνει όλος ο κόσμος, υπάρχει ανάγκη για προσπάθειες που αναπτύσσουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας, είναι λυπηρό να απευθύνονται κατηγορίες στην ιερή μας θρησκεία.

Όταν οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, σπέρνουν διχόνοια, αυτό συνιστά υπόδειγμα.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου που εξωθούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, ταυτόχρονα δείχνουν το τρομακτικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η ισλαμοφοβία.

Ουσιαστικά αυτές οι κακοήθεις ιδέες είναι και οι αιτίες πίσω από την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε σε μία περίοδο πού γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες, είναι επίσης σημαντικό και αποτελεί ένα ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *