Απειλούνται οι Εκκλησίες και τα ιστορικά μνημεία στο ελεγχόμενο από το Αζερμπαϊτζάν έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα παραπάνω δήλωσε ο Πατριάρχης και Καθολικός όλων των Αρμενίων, Γκαρεγκίν Β’, στην Ιζβέστια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Μπακού αρνείται να επιτρέψει στους εκπροσώπους της UNESCO να αξιολογήσουν προσωπικά την κατάσταση γύρω από την κληρονομιά. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας σημείωσε ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων. Ο Γκαρεγκίν Β’ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσωπική του συμβολή στον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή.

Στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία έχει έχει συσταθεί μια ειδική υπηρεσία για την παρακολούθηση της διατήρηση των μνημείων της διεθνούς σημασίας, δήλωσε ο Γκαρεγκίν Β’ στην Ιζβέστια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κληρικοί προσέφυγαν σε θρησκευτικούς ηγέτες, σε διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς και δομές, καθώς και στην UNESCO. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πρόταση να επιτραπεί στους παρατηρητές της UNESCO στο έδαφος που ελέγχεται από το Μπακού δεν βρήκε στήριξη από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αρχηγός της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των προσπαθειών των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα καταστήσουν δυνατή την άμεση δράση για τη διατήρηση των μνημείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *