Έρευνα για τις θρησκευτικές αντιλήψεις των νέων στη Βιέννη προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Αυστρία, καθώς μεγάλο ποσοστό νέων μουσουλμάνων δηλώνει ότι οι θρησκευτικοί κανόνες υπερισχύουν των αυστριακών νόμων
Μια νέα μελέτη σχετικά με τις θρησκευτικές αντιλήψεις των νέων στη Βιέννη πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αυστρία, αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικό ποσοστό μουσουλμάνων νέων τοποθετεί τους θρησκευτικούς κανόνες πάνω από τους νόμους της χώρας.
Η μελέτη, που ανατέθηκε από τον Δήμο της Βιέννης και βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 1.200 άτομα ηλικίας 14 έως 21 ετών, έδειξε ότι το 41% των μουσουλμάνων συμμετεχόντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι κανόνες της θρησκείας τους υπερισχύουν της αυστριακής νομοθεσίας!
Μεταξύ των χριστιανών συμμετεχόντων, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 46% των μουσουλμάνων νέων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να «πολεμήσουν και να πεθάνουν» για την πίστη τους, σε σύγκριση με το 24% των χριστιανών.
Επιπλέον, το 65% δήλωσε ότι οι ισλαμικοί κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής, ενώ περισσότεροι από τους μισούς υποστήριξαν τη χρήση μαντίλας από μουσουλμάνες γυναίκες σε δημόσιους χώρους.
Ο επικεφαλής της μελέτης Kenan Güngör χαρακτήρισε τα ευρήματα «πολύ ανησυχητικά». Όπως δήλωσε, η θρησκεία διαδραματίζει πολύ πιο κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας των μουσουλμάνων νέων απ’ ό,τι στις χριστιανικές ομάδες, επισημαίνοντας υψηλότερα ποσοστά προσευχής, νηστείας και συμμετοχής σε θρησκευτικές λειτουργίες.
Η έκθεση ανέδειξε επίσης διαφορές στις αντιλήψεις για τη δημοκρατία και τις κοινωνικές αξίες.
Ενώ το 82% των Αυστριακών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί τη δημοκρατία ως την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, η υποστήριξη ήταν αισθητά χαμηλότερη μεταξύ συμμετεχόντων με καταγωγή από τη Συρία, την Τσετσενία και το Αφγανιστάν.
Συντηρητικές απόψεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων και την ομοφυλοφιλία εμφανίστηκαν επίσης συχνότερα σε αυτές τις ομάδες.
Τα ευρήματα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το δεξιό αντιπολιτευόμενο «Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας» (FPÖ).
Ο ευρωβουλευτής Harald Vilimsky έγραψε στην πλατφόρμα X ότι το κόμμα του «προειδοποιεί γι’ αυτό εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι «η Σαρία έχει πλέον εδραιωθεί στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του FPÖ στη Βιέννη, Dominik Nepp, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «σήμα συναγερμού για ολόκληρη την Αυστρία» και απέδωσε την κατάσταση σε δεκαετίες αποτυχημένων πολιτικών μετανάστευσης και ενσωμάτωσης υπό τη διοίκηση των Σοσιαλδημοκρατών στην πόλη.
