Εμπλέκεται το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Σόρος και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ με την ΜΚΟ

Εντελώς ξαφνικά, γνωστή γερμανική εφημερίδα, εμπλέκει την χώρα μας στα σχέδια μετακίνησης μεταναστών στην Ευρώπη, επικαλούμενη την MKO Forensis.

Η απροσδόκητη και ύποπτη αναφορά του γερμανικού τύπου σε ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από τον γνωστό Τ.Σόρος,  και περιλαμβάνει μελέτη Έλληνα ερευνητή, είναι μια προσπάθεια  διασποράς αμφιβολιών για την ελληνική κυριαρχία επί νησίδων του ποταμού Έβρου, κάνοντας λόγο για «αμφισβητούμενη οριοθέτηση».

Παρουσιάζουν μάλιστα μελέτη που δήθεν δείχνει ότι “ οι πρόσφυγες γίνονται θύματα ανεπίλυτων συνοριακών συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με την ερευνητική ΜΚΟ Forensis”.

Επικαλούνται περιστατικό που έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο εξέδωσε προσωρινή διαταγή κατά της Ελλάδας.

Η ανάρτηση ξεκινά ως εξής: “Σε μια ομάδα 30 αιτούντων ασύλου που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα νησί στον ποταμό Έβρο για έξι ημέρες θα έπρεπε να δοθεί πρόσβαση σε «τροφή, νερό, ρούχα και επαρκή ιατρική περίθαλψη»,  «αν το νησί είναι ελληνική επικράτεια», όπως αναφέρεται στην  απόφαση.

Αν;

Αυτός ο φαινομενικά περίεργος περιορισμός αποκαλύπτει μια εκπληκτική κατάσταση: η πορεία των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας στον Έβρο, που καθορίστηκε το 1923 μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί επίσημα.

Στο Google Maps υπάρχει συνοριακή γραμμή, και στην ιστοσελίδα της κτηματολογικής αρχής Ελληνικό Κτηματολόγιο υπάρχουν ακόμη και τρεις παράλληλες συνοριακές γραμμές.

Στην πραγματικότητα, «η ακριβής συνοριακή γραμμή δεν προσδιορίστηκε ποτέ δημόσια», λέει ο Στέφανος Λεβίδης.

«Και αυτή η εδαφική σύγχυση καταχράται σήμερα για να στερηθούν τα δικαιώματά τους από τους πρόσφυγες», τονίζει ο ίδιος.

Ο Λεβίδης εργάζεται για τη ΜΚΟ Forensis, ένα γερμανοελληνικό παρακλάδι της ομάδας Forensic Architecture που εδρεύει στο Goldsmiths College του Λονδίνου.

Ο Λεβίδης και τρεις συνάδελφοί τους εργάζονται με δική τους πρωτοβουλία από το 2021 για να καθορίσουν τα ακριβή σύνορα.

Την Τετάρτη, η Forensis ξεκίνησε το διαδικτυακό έργο χαρτογράφησης των χερσαίων τουρκοελληνικών συνόρων μήκους 159 χιλιομέτρων, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η πορεία του ποταμού άλλαξε με την Συνθήκη της Λωζάνης, τα σύνορα ορίζονται μόνο κατά προσέγγιση ως η μέση γραμμή του ποταμού.

Γι’ αυτό η διάθεση παραμένει τεταμένη μέχρι σήμερα», λέει ο Kanzleiter.

“Όπως συμβαίνει συνήθως με το Forensic Architecture, ο διαδικτυακός χάρτης με τρισδιάστατη προβολή, κάθε είδους τρέχοντα πολιτικά και ιστορικά επίπεδα και τεχνικά τεχνάσματα φαίνεται αισθητικά πολύ ακριβής, και προορίζεται να σηματοδοτήσει τη δέσμευση. Ο Λεβίδης πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα «αμφισβητούσε» τα νέα σύνορα που όρισε η Forensis σε δικαστικές διαφορές. Δεν υπάρχει όμως αναγνώριση από κανένα κράτος”, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Εδώ προκύπτουν άμεσα ερωτήματα και συμπεράσματα για την όλη προσπάθεια

Δεν  έδωσε κανείς το δικαίωμα σε ΜΚΟ να αποτυπώνει σε χάρτες τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά η οργάνωση γιατί το έπραξε;

Η όλη προσπάθεια μήπως επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών σε ειδικά σημεία στο μέλλον;

Μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει οριοθετημένα και τελεσίδικα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από το 1926;

Η κινήσεις αυτές είναι σαφώς όχι μόνο ύποπτες, αλλά και επικίνδυνες για ανέγερση ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της δημοσιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *