Ελλείψεις στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του δικαστικού σώματος,  έλλειψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και η συνεχιζόμενη διαφθορά στην κυβέρνηση, στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους τοπικούς θεσμούς ήταν τα κύρια προβλήματα στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, γράφουν τα αλβανικά media  επικαλούμενα την Voice of America.

Αν και το Σύνταγμα προβλέπει ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, «η πολιτική πίεση, ο εκφοβισμός, η διαφθορά και οι περιορισμένοι πόροι εμπόδισαν το δικαστικό σώμα να λειτουργήσει πλήρως, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά», αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι υπήρξε επίσης πρόοδος, αναφέροντας την Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, η οποία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ερεύνησε, μήνυσε και τιμώρησε ανώτερα στελέχη και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, που εμπλέκονται σε διαφθορά.

Η διαφθορά, αναφέρει η έκθεση, ήταν παρούσα σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων και των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Έλεγχος των μέσων ενημέρωσης


Ένα από τα κύρια προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης και η πίεση σε αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι επιχειρήσεις και οι εγκληματικές ομάδες προσπάθησαν να επηρεάσουν τα μέσα ενημέρωσης με ακατάλληλους και αδιαφανείς τρόπους».

Υπάρχουν ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πολλαπλασιασμός των μέσων ενημέρωσης, ειδικά στο διαδίκτυο, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων χωρίς λογοδοσία, συχνά χωρίς να αποδίδουν πληροφορίες.

«Ωστόσο, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ελάχιστα, καθώς τα περισσότερα μέσα ανήκουν σε ισχυρούς επιχειρηματίες με κεκτημένα συμφέροντα που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης τους για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κερδοσκοπίας και της προώθησης συμφερόντων που έχουν με πολιτικά πρόσωπα», αναφέρει η έκθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές ότι ανώτερα στελέχη των μέσων ενημέρωσης χρησιμοποίησαν την ιδιότητά τους για να εκβιάσουν επιχειρήσεις, απειλώντας τες με αρνητική κάλυψη.

«Η πολιτική πίεση, η διαφθορά και η έλλειψη χρηματοδότησης περιόρισαν τα ανεξάρτητα έντυπα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι φέρεται να άσκησαν αυτολογοκρισία», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η έκθεση της Διεθνούς Αποστολής Παρακολούθησης Εκλογών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου 2021 εκτίμησε ότι οι δημοσιογράφοι παρέμειναν ευάλωτοι στην πίεση και τη διαφθορά.

Κυβερνητικά χρήματα για τις εκλογές και εξαγορές ψήφων

Αναφερόμενη σε αυτές τις εκλογές, η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αποστολή Παρατηρητών, αν και οι εκλογές ήταν γενικά καλά οργανωμένες, το κυβερνών κόμμα εξασφάλισε σημαντικά πλεονεκτήματα από το γεγονός ότι ήταν στην εξουσία, από τον έλεγχο των τοπικών διοικήσεων και από την κατάχρηση πόρων».

Η έκθεση αναφέρει επίσης το όφελος που εξασφάλισε η πλειοψηφία από τη θετική κάλυψη των κρατικών θεσμών από τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και από αξιόπιστους ισχυρισμούς για εκτεταμένη εξαγορά ψήφων από πολιτικά κόμματα και την παράνομη εξαγωγή και χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Απειλές και εκφοβισμοί

Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εφάρμοσε επιλεκτικά τον νόμο για κατάσχεση περιουσίας για πολιτικούς σκοπούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το βίαιο κλείσιμο επαγγελματικών χώρων βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία του ήταν στόχος, καθώς κατηγόρησε επανειλημμένα και δημοσίως κυβερνητικά στελέχη για διαφθορά.

Αναφέρεται και η κατεδάφιση ξενοδοχείου τον Δεκέμβριο από την Εθνική Επιθεώρηση Προστασίας της Επικράτειας, αναφέροντας ως αιτία σοβαρές παραβιάσεις της οικοδομικής νομοθεσίας.

Η έκθεση αναφέρει το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος διαθέτει επίσης πολλά μέσα ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις, ισχυρίζεται ότι το ξενοδοχείο του καταστράφηκε για να φιμώσει την κριτική και την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους.

Οι Αλβανοί θεωρούν τον συζυγικό βιασμό φυσιολογικό

Μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών, η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά το νόμο όταν πρόκειται για βιασμό.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι αρχές δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για ποινικές διώξεις για περιπτώσεις συζυγικού βιασμού. Η έννοια του συζυγικού βιασμού δεν είναι καλά κατανοητή και οι αρχές συχνά δεν τον θεωρούν έγκλημα, αναφέρει η έκθεση.

Αν και ο νόμος απαγορεύει τη σεξουαλική παρενόχληση, οι αξιωματούχοι σπάνια εφάρμοσαν την υποχρέωση του νόμου, σύμφωνα με την έκθεση.

The Hellenic Information Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *