Η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν εξυπηρετεί κανένα ελληνικό συμφέρον

Δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την ασφάλεια στο Αιγαίο, ενώ η χώρα δεν παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας ή της Τουρκίας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Με λίγα λόγια η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, δεν έχει καμμία απολύτως χρησιμότητα.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι διαθέσιμες να υπερασπιστούν την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, μάλιστα το διατυμπανίζουν επισήμως με κάθε ευκαιρία.

Άρα για ποιο λόγο υπάρχει η αμερικανική παρουσία σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα; Προς εξυπηρέτηση μόνο των αμερικανικών συμφερόντων.

Τα ελληνικά συμφέροντα είναι παντελώς αδιάφορα για τους Αμερικανούς αλλά και για αυτούς που δεν τα υπερασπίζονται και δεν τα διασφαλίζουν.

«Η συνεργασία μας για την ασφάλεια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, δεν βασίζεται στο να παίρνουμε θέση ή να αποσταθεροποιούμε έναν από τους εταίρους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ έχει ως εξής:

«Πρόσφατα, μου τέθηκε το ερώτημα αν έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ για την ασφάλεια στο Αιγαίο. Η απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση είναι “Όχι”. Η συνεργασία μας για την ασφάλεια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, δεν βασίζεται στο να πάρουμε θέση ή να αποσταθεροποιήσουμε έναν από τους εταίρους.

Επί του παρόντος, οι κοινές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στον τερματισμό του βάναυσου και παράλογου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει πολύτιμη υποστήριξη, ιδίως με την ανάδειξη της επισιτιστικής ασφάλειας σε υψηλότερο σημείο και την εγκαθίδρυση διαλόγου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο πρωταρχικός στόχος που μοιραζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *