Μπορεί να είναι στα φώτα της επικαιρότητας η επικείμενη δημοπράτηση της επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον το επόμενο διάστημα αλλά η Αττικό Μετρό είναι ήδη σε διαδικασία προγραμματισμού για την περαιτέρω επέκταση μέχρι το Μενίδι.

Για το θέμα μίλησε άλλωστε και πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επόμενη επέκταση προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που σχεδιάζεται είναι να μπει σε φάση υλοποίησης η επέκταση από την ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ μέχρι το σταθμό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στα σύνορα Ιλίου και Καματερού και να υπάρξει σε δεύτερη φάση η επόμενη επέκταση που ουσιαστικά θα καλύψει τρεις ακόμα μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές.

Τρεις νέοι σταθμοί

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επόμενη επέκταση στην περιοχή, θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα 3 νέους υπόγειους σταθμούς. Ο πρώτος θα είναι στο Καματερό (πιθανόν επί της λεωφόρου Φυλής). Ο δεύτερος θα είναι κάτω από την Αττική Οδό όπου θα είναι και σταθμός σύνδεσης με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στο Ζεφύρι και ο τρίτος θα είναι στο Μενίδι με πιθανότερη κατάληξη κάποιο σημείο στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα για την συγκεκριμένη επέκταση βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή τοπογραφικές εργασίες. Είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν για να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να ωριμάσει το έργο μελετητικά και μπορέσει έχοντας βρει και χρηματοδότηση να δημοπρατηθεί.

Η επέκταση αυτή θα φέρει το μετρό σε περιοχές που πληθυσμιακά ξεπερνούν τις 200.000 κατοίκους με σημαντικότερη αυτή του Δήμου Αχαρνών που που πληθυσμιακά ξεπερνά τις 150.000 κατοίκους και είναι μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Αθήνας.

Η επέκταση προς Ίλιον

Αυτή την εποχή τον πρώτο λόγο έχει η επέκτασης της κόκκινης γραμμής 2, από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον. Θα είναι η πρώτη επέκταση της γραμμής έπειτα από 10 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι το 2013 είχαν λειτουργήσει οι επεκτάσεις προς Ελληνικό και Ανθούπολη και έκτοτε δεν είδαμε κάτι περισσότερο μιας και οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη γραμμή 4.

Η επέκταση αυτή όπως ανέφερε και ο κ.Καραγιάννης εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2022. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γραμμής 4, ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα κριθεί ποια σχήματα θα περάσουν στην Β` φάση για να δοθεί μάχη μέχρι και την υποβολή των προσφορών.

Το έργο είναι κόστους 350 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα καλυφθεί από την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι τρεις σταθμοί που θα προστεθούν στο δίκτυο θα είναι οι: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Με αυτό τον τρόπο η γραμμή 2 γίνεται εν μέρει και πάλι η “γραμμή των Αγίων”. Μέχρι και το 2013 πριν τεθούν σε λειτουργία οι τότε επεκτάσεις Ελληνικού και Ανθούπολης, η γραμμή 2 εκτεινόταν από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι τον Άγιο Αντώνιο και είχε το προσωνύμιο της “γραμμής των Αγίων”.

Το Μετρό σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αττικό Μετρό, τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να επεκταθεί περαιτέρω σε Καλλιθέα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (γραμμή 1), στη Γλυφάδα (γραμμή 2), στην Πετρούπολη και τη Λυκόβρυση (γραμμή 4).

Ο στόχος είναι το δίκτυο να φτάσει τους 120 σταθμούς τουλάχιστον μέχρι το 2040 και να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της μητροπολιτικής Αθήνας.

ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *