Ένα τεράστιο μνημείο, ύψους 20 μ, το οποίο είναι προς τιμήν των μαχητών του UCK ανεγέρθηκε στο χωριό Λίπκοβο στο βόρειο τμήμα των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. 

Τα εγκαίνια ορίστηκαν για την Τρίτη 2 Μαΐου, 21η επέτειο όπου ο λεγόμενος αλβανικός «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» ανακήρυξε την περιοχή «ελεύθερη επικράτεια» στη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης μεταξύ αλβανικής μειοψηφίας και σλαβικής πλειοψηφίας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λίπκοβο Ερκάν Αρίφι, το μνημείο είναι αφιερωμένο στους μαχητές του UCK «Για όσα έδωσαν αυτοί οι μάρτυρες για την ελευθερία μας, χτίσαμε τον Πύργο Μνήμης σε ανάμνηση ηρωικού τους κατορθώματος. Ο μνημειακός πύργος θα είναι έτοιμος για τα εγκαίνια στις 2 Μαΐου. Δόξα στους μάρτυρες του λαού», έγραψε Αρίφη στο προσωπικό του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μνημείο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο αλβανικός δικέφαλος αετός, κόστισε συνολικά 210.000 ευρώ

Ο δήμαρχος του Λίπκοβο δήλωσε πως για την ανέγερση του μνημείου, έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες. Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τον διέψευσε. Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε πως την αρμοδιότητα αδειοδότησης έχει η Βουλή ή οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν συμμετέχει στην ανέγερση σύγχρονων μνημείων και μνημείων σε κανένα τμήμα των Σκοπίων», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Η ανέγερση μνημείων ρυθμίζεται με νόμο και η απόφαση λαμβάνεται από την βουλή. Ο σχετικός νόμος έχει παραβιαστεί, με την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των θυμάτων του ΕΑΣ» λένε ειδικοί στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *