Για άλλη μία φορά τα δώσαμε όλα και πήραμε για αντάλλαγμα… «καθρεφτάκια και χάντρες»

H χθεσινή υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας στην ουσία εξυπηρετεί μονάχα τα αμερικανικά συμφέροντα.

Είναι μία συμφωνία ετεροβαρής η οποία στην πραγματικότητα δεν αποφέρει κανένα λόγο για πανηγυρισμούς.

Ακόμα και ότι υπογράφηκε στα «βουβά» και τάχιστα χωρίς να εξηγηθεί δημοσίως τι ακριβώς θα κερδίσουμε, από μόνο του καταδεικνύει πως η όλη διαδικασία έγινε σε στιλ «να υπογράψουμε γρήγορα χωρίς συζητήσεις».

Αν υπάρχει κάποιο κέρδος είναι το γεγονός ότι η συγκέντρωση μεγάλων αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αυτομάτως εμποδίζει τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν οποιονδήποτε επιθετικό ελιγμό σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου στην Θράκη.

Ας δούμε αναλυτικά κάποια κύρια σημεία της συμφωνίας αυτής:

Η βασική διαφορά της συμφωνίας αυτής από τις παλαιότερες είναι ότι παρέχουμε ευκολίες σε επιπλέον μέρη της Ελλάδος όπως στην Αλεξανδρούπολη, στο Βόλο και στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου. Στη Λάρισα και στο Στεφανοδίκιο όπως και στην Σούδα οι Αμερικανοί είχαν και πριν παρουσία.

Ειδικά η Αλεξανδρούπολη ενδιέφερε ιδιαιτέρως τους Αμερικανούς γιατί θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως «βατήρα» από όπου θα μεταφέρουν τα στρατεύματα τους στο πεδίο της Μαύρης Θάλασσας εναντίον των Ρώσων σε περίπτωση ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου που θα οφείλεται σε μία νέα κρίση στην Ουκρανία λόγω Ντονέτσκ, Λουγκάνσγκ αλλά και Κριμαίας, η σε μία κρίση στην ρουμανόφωνη Μολδαβία λόγω της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας.

Αυτό βέβαια δημιουργεί πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς η Αλεξανδρούπολη και υπόλοιπες περιοχές θα τεθούν υπό στόχαστρο των ρωσικών πυρηνικών αλλά και συμβατικών δυνάμεων.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Ρωσία σε αποστάσεις κοντινές στην επικράτεια της είναι στρατιωτικά πανίσχυρη.

Μία ακόμα αλλαγή που εξυπηρετεί στο έπακρο της είπα είναι η επέκταση της ισχύος της συμφωνίας για πέντε χρόνια με δυνατότητα ισχύος επ’ αόριστο στην συνέχεια εκτός και αν καταγγείλει την συμφωνία κάποια από τις δύο πλευρές δύο χρόνια πριν.

Ποιος θα την καταγγείλει; Οι ΗΠΑ οι οποίες έχουν πάρει ότι ζητούσαν; Ή θα τολμήσει κάποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να την καταγγείλει προκαλώντας ρίξει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Η συμφωνία αυτή όπως ορίστηκε είναι κομμένη και ραμμένη για τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα το μόνο που κερδίζει είναι ότι οι Αμερικανοί την έχουν ανάγκη να βρίσκεται υπό καθεστώς ασφαλείας και ηρεμίας.

Ασφάλεια και ηρεμία όμως δεν σημαίνει ότι θα προστατευτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την έκταση του εθνικού εναέριου χώρου.

Το ακόμα καλλίτερο σε συμφωνία αυτή, φυσικά για τους Αμερικανούς, είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις οποίες είπα θα μπορούν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις. Δηλαδή, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα στρατηγικά σημεία της Ελλάδος.

Επί παραδείγματι, η Σαμοθράκη η οποία θεωρείται πολύ σημαντική ως εμπόδιο για την κάθοδο του ρωσικού Στόλου στην Μεσόγειο.

Πάντως οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν μόνο νησιά του Βόρειου Αιγαίου και όχι των Δωδεκανήσων καθώς τα θεωρούν ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα!

Η ελληνική πλευρά τους είχε προτείνει βάση στην Κάρπαθο και οι Αμερικανοί αρνήθηκαν, όπως αρνήθηκαν και την Σκύρο.

Εν ολίγοις δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους Τούρκους κατά τ΄άλλα, η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ είδε την συμφωνία με πανηγυρικό «μάτι»…

Όσον αφορά το άρθρο 1 παρ. 3 της νέας συμφωνίας θα εμποδίσει αυτό μια ένοπλη επίθεση όπως στα Ίμια;

Συγκεκριμένα το άρθρο 1. Παρ. 3 λέει:

«Επανεπιβεβαιώνοντας την σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τούς να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Πρόκειται για το ίδιο άρθρο της συνθήκης του 1990:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες, οι οποίες απειλούν την ειρήνη, επαναλαμβάνουν τη σταθερή απόφασή τους να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντιστοίχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης και επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης.»

Εν ολίγοις με την ίδια αμερικανική δέσμευση, η Τουρκία δεν εμποδίστηκε να προκαλέσει το επεισόδιο των Ιμίων, να προκαλέσει εκατοντάδες παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χιλιάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όπως επίσης και να μας έχει θέσει σε εμπόλεμο κατάσταση επειδή τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα για την προστασία τους από τους… βαρβάρους.

Και επίσης η συμφωνία του 1990 λέει ότι:

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο αυτό, στην άσκηση του εγγενούς δικαιώματος τους ατομικής και συλλογικής άμυνας που αναγνωρίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη».

Δεκάδες φορές έχουμε γράψει για τον Χάρτη του ΟΗΕ που δίνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα που η ελληνική πλευρά έχει ξεχάσει να επικαλείται.

Συνεπώς εμείς τι πήραμε από την συμφωνία αυτή; ΤΙΠΟΤΑ.

Τι μπορούσαμε να πάρουμε;

Σωστούς και κατάλληλους για τις ανάγκες μας εξοπλισμούς και σοβαρά, σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Δέσμευση των ΗΠΑ για ελληνική υφαλοκρηπίδα, δυνητική ελληνική ΑΟΖ και εθνικό εναέριο χώρο.

Εκσυγχρονισμό στρατιωτικών εγκαταστάσεων, υποδομές στις πόλεις που οι Αμερικανοί θα έχουν παρουσία (μιλάμε για δημόσια έργα με το πρόσχημα ότι θα εξυπηρετούν και τους Αμερικάνους στρατιώτες) και φυσικά-και απορούμε πως δεν το απαίτησε η Αθήνα-δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη ώστε το ΠΝ να είναι έτοιμο να δράσει στην περιοχή που τα επόμενα χρόνια θα αρπάξει κυριολεκτικά φωτιά.

defencenet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *