Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι η επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών θα ήταν μια «ισχυρή επέμβαση σε θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα»

Στη Γερμανία πολιτικοί και πλειονότητα των ειδημόνων απορρίπτουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους, ζητά ο Μάρκους Ζέντερ.

Αρνητικές οι αντιδράσεις

Κυρίως αρνητικές είναι στη Γερμανία οι αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πρόταση είχε καταθέσει χθες μέλος της ανεξάρτητης Γερμανικής Επιτροπής για Ζητήματα Ηθικής, που αποτελείται από ειδήμονες πολλών κλάδων της επιστήμης. Οι συστάσεις της επιτροπής συνήθως υιοθετούνται από τη γερμανική κυβέρνηση.

Με την άποψη αυτή διαφώνησε η πρόεδρος της επιτροπής Αλένα Μπούιξ. Αν και δεν απέκλεισε επί της αρχής αυτήν τη δυνατότητα, η καθηγήτρια Μπούιξ, τόνισε ότι προς το παρόν δεν θεωρεί αναγκαίο να προβεί η επιτροπή σε τέτοιου είδους σύσταση.

Οπως επισήμανε, το ποσοστό εμβολιασμένων ειδικά στο νοσηλευτικό και στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στη Γαλλία. Για αυτόν τον λόγο δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Εμβολιασμός to go»

Την επιβολή αυτού του μέτρου απέρριψαν τόσο ο εκπρόσωπος για θέματα υγείας των Σοσιαλδημοκρατών, ο καθηγητής Κάρλ Λάουτερμπαχ, όσο και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Και οι δύο επισήμαναν ότι ο εμβολιασμός συνιστά αυτόβουλη απόφαση του καθένα. Μάλιστα, ο κ. Ζέντερ τόνισε ότι η επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών θα ήταν μια «ισχυρή επέμβαση σε θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα».

Ο βαυαρός πρωθυπουργός απορρίπτει επίσης χρηματικά κίνητρα. Οπως ενδεικτικά δήλωσε, το μεγαλύτερο κέρδος δεν θα πρέπει να είναι το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ αλλά η ελευθερία.

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ να αποκτήσουν περισσότερες ελευθερίες από ό,τι οι μη εμβολιασμένοι. Επίσης, υποστήριξε την αναγκαιότητα ευκολότερης πρόσβασης στους εμβολιασμούς, ένα είδος «εμβολιασμού to go».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *