Επιχαίρουν οι θιασώτες του “δώστε τα όλα στους Τούρκους να τελειώνουμε”

Η πενταμερής διάσκεψη της Γενεύης απέληξε οικτρά για την ΚΔ. Οι Τούρκοι πέτυχαν αυτό που σχεδίασαν με περισσή μαεστρία: έθεσαν στο τραπέζι την αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, την ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση των υφισταμένων “κρατών” και την συνέχιση της συζήτησης προσεχώς, μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , για την επίλυση του Κυπριακού.

Η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι “δεν θα δεχθεί νέα τετελεσμένα” έχει ήδη υπονομευθεί από την “αποδοχή” του τουρκικού εγγράφου, που είναι μπροστά μας, δεν αποσύρθηκε και δεν εγγυάται κανένας ότι θα αποσυρθεί. Ξεκάθαρα, η επόμενη φάση θα γίνει χωρίς απόσυρση του εγγράφου και χωρίς καθορισμό πλαισίου λύσης, και εκεί θα αποκαλύψει τα γεφυρωτικά του πλάνα ο Πρόεδρος για “αποκεντρωμένη ομοσπονδία” συνώνυμη της συνομοσπονδίας στην οποία θα υποχωρήσουν δήθεν οι τούρκοι από την λύση δύο κρατών.

Διότι με την συνομοσπονδία, με την ομοσπονδία, με τα βέτο και τις θετικές ψήφους, με τις ειδικές πλειοψηφίες και την ισοδύναμη εκπροσώπηση διεθνώς, και κυρίως στην ΕΕ, η τουρκία θα ελέγχει πλήρως την Κύπρο. Και δεν θα υπάρχει πια η ΚΔ αφού θα την έχει οδηγήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε αυτοδιάλυση προκειμένου “να τετραγωνίσει πολιτικά τον κύκλο”.

Αλλά πριν διαλυθεί το κράτος μας θα αναγνωρίσει την “τδβκ”, και θα εφαρμοστεί λύση συνομοσπονδιακού, αποκεντρωμένου τερατουργήματος, όπου τα δύο κράτη θα λύσουν απλώς τις συνοριακές διαφορές τους και θα καθορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο ξέρουν τι θέλουν, σε τι αποσκοπούν και για ποιον στόχο εργάζονται.

Το ζήτημα είναι ότι άλλα πράττουν, αλλά λένε στον λαό και άλλα βολεύεται ο λαός να καταλάβει.
Άλλωστε αυτό φάνηκε από την έκφραση ικανοποίησης των μεγάλων κομμάτων και του Προέδρου, για την ” συνέχιση και επιβίωση” της πενταμερούς. Ασχέτως αν θα βρίσκεται στον αναπνευστήρα και η Τουρκία θα μπορεί να κλείσει τις μηχανές όποτε την βολεύει.

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Πέσαμε στην παγίδα, και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι δηλώσεις για προσήλωση του Η.Β. “στην ΔΔΟ και στα ψηφίσματα” είναι για να μάς κρατήσουν καθεύδοντας υπό μανδραγόρα, μέχρι την επόμενη φάση, αφού περάσει η Τουρκία τις εξετάσεις στην Σύνοδο Κορυφής.

Η δική μας θέση, η θέση της Αλληλεγγύης, ήταν να μην πάμε γιατί πρόκειται για παγίδα βρετανοτουρκική με συνεργούς τους υπόλοιπους: ΕΕ, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία, ΟΗΕ.
Η θέση μας είναι και τώρα ξεκάθαρη και απλή: έχουμε νομικά και διπλωματικά όπλα να ανατρέψουμε τους λίαν επιτυχείς τουρκικούς σχεδιασμούς. Γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι έχουν συμμάχους ανάμεσά μας. Είναι αυτοί με τους οποίους θα συγκυβερνούν το έκτρωμα που κυοφορείται, είναι αυτοί που χορηγούν στην εγκύμονα μήτρα τις τερατογόνες ουσίες που διοχετεύει ο κάθε εφιάλτης στον λαό του που τον πρόδωσε πολλές φορές.

Θα τους ξεμπροστιάσουμε μπροστά στον λαό. Ο Πρόεδρος οφείλει να καταγγείλει την επόμενη φάση της πενταμερούς και να ανακρούσει πρύμναν.

Εμάς δεν μας ξεγελά ούτε ο Μπορέλ, ούτε ο Λαβρώφ, ούτε ο Μπάϊντεν, ούτε ο Γκουτέρες.

Τέλος, για όσους, θριαμβολογούν επειδή το αποτέλεσμα της Γενεύης δικαιώνει την κολλώδη στήριξη τους στην διχοτομική και επικίνδυνη λύση της ΔΔΟ, επισημαίνουμε ότι ούτε συζητήθηκε ούτε θα συζητηθεί η εν λόγω λύση σε καμμιά πενταμερή. Είναι το όπιο με το οποίο συγκρατούν τον αγανακτισμένο κόσμο που τους σιχάθηκε και θέλει μια κάποια λύση.

Εδώ και χρόνια συζητούν τα δύο κράτη και σταδιακά αναγνωρίζουν την “τδβκ” αλλά προφασίζονται πως δεν το καταλαβαίνουν. Ή ίσως και να μην το καταλαβαίνουν.

Ο Λαός μπορεί να μας δώσει την δύναμη να πολεμήσουμε.

*Η Ελένη Θεοχάρους είναι Πρόεδρος του κόμματος Αλληλεγγύη

infognomonpolitics

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *