Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πήγε για μαλλί στη Λιβύη και βγήκε κουρεμένος», καθώς υποστήριξε πως πρέπει να ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, όμως ο Λίβυος ομόλογός του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά κατέστησε σαφές ότι η χώρα του ενεργεί βάσει της διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της. 

Οι δηλώσεις δείχνουν εμμέσως πλην σαφώς την υποστήριξή του προς το μνημόνιο, που αποτελεί και πάγια θέση του.

Στο φιάσκο αναφέρθηκε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζει τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, η οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να υπογράψει ναυτική συμφωνία για την ΑΟΖ με το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο των αντιπροσώπων της Λιβύης (Hor) όταν είχε την ευκαιρία».

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση, αφού μια τέτοια συμφωνία θα έθετε την Τουρκία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Η Ελλάδα επέλεξε όμως να μην προκαλέσει την Άγκυρα ευθέως, ενώ στο παρασκήνιο είχαμε προκλητικές  τουρκικές απειλές κατά της χώρας μας στο Αιγαίο.  

H βουλή των αντιπροσώπων (HoR) στηρίζει το LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα είχε ενοποιήσει τη Λιβύη έως τα τέλη του 2020, εάν ο GNA δεν είχε φέρει τους Τούρκους στην χώρα.

Τα περίεργα ερωτήματα και οι φόβοι του «αδιάβαστου»

Να υπενθυμίσουμε, ότι η συμφωνία για την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη που υπογράφηκε από τις δύο αντίπαλες πλευρές, αναφέρει πως αναστέλλονται όλες οι συμφωνίες συνεργασιών με ξένες χώρες, που είχε συνάψει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Επίσης, το Εφετείο της πόλης Αλ Μπάιντα που ανήκει στην Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από το Χαφτάρ δημοσίευσε απόφαση, η οποία κρίνει άκυρη τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων καθώς και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Δύο πράξεις που σημαίνει ότι θεωρητικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο (δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή της Λιβύης) επομένως ποιος ο λόγος της παρακλητικής αναφοράς;

Αδιάβαστος πήγε ο Κ.Μητσοτάκης ή δεν θέλει να πιέσει τον Λίβυο πρωθυπουργό που εν συνεχεία θα καλέσει την Τουρκία; Για να μην κάνουμε αναφορά για το πόσο “ευχάριστα” θα τους υποδεχθεί και εισακούσει ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη αποσκοπεί στο να πείσει την μεταβατική κυβέρνηση να μην υιοθετήσει κινήσεις που θα θεωρηθούν σαν ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.  Επισημαίνεται, ότι η νέα κυβέρνηση που εκλέχθηκε από το Φόρουμ της Λιβύης, εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της χώρας και είναι επιρρεπής σε πιέσεις από τις δύο αντίπαλες πλευρές του εμφυλίου, τον πρώην πρωθυπουργό αλ Σαράτζ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.  Άλλωστε, οι αναφορές των ξένων ΜΜΕ, ότι κάποιοι από τους εκλέκτορες χρηματίστηκαν, έχουν αφήσει έντονη σκιά στην αξιοπιστία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αποστολή της είναι να διεξαγάγει τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ώστε να προκύψει η νέα κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την τύχη της Λιβύης. Η δικαιοδοσία της μεταβατικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει αποφάσεις για  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ντμπεϊντά, στρώνουν το έδαφος για την ενεργοποίησή του.

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να επανιδρύσει τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης, εξού και η απόφαση για επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να συνομιλήσει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *