Η ΕΕ «πάγωσε» σχέδια για να μπουν σε «μαύρη λίστα» περισσότερα στελέχη σε βάρος της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής ΤΡΑΟ, μετέδωσε το Reuters την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαΐκή Ένωση μετά από παραινέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεν πρόκειται να επιβάλει καμιά κυρώσεις στην Τουρκία κατά την ερχόμενη σύνοδο κορυφής!

Η Τουρκία έχει διαπράξει εισβολή και κατοχή κατά ευρωπαϊκής χώρας. Εισβάλει εκ νέου στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, της Ελλάδας. Απειλεί με πόλεμο ευρωπαϊκή χώρα.

Έχει εμπλακεί σε κατακτητικούς πολέμους εκτός των συνόρων της σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα. Έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Συνεργάζονται με επικίνδυνους ισλαμιστές τρομοκράτες που έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά για ακόμα μια φορά πέφτει στα “μαλακά”.

Μάλιστα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει συγκεκριμένα ότι η ηγεσία Μπάιντεν είπε στις Βρυξέλλες να μην επιβληθούν κυρώσεις γιατί η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνομιλήσουν αύριο, Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα θέματα της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποί τους.

Το πρόσχημα μάλιστα που επικαλείται το πρακτορείο είναι ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί πως η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά επανόδου στην Δύση, τυχόν κυρώσεις επιδρούσαν αρνητικά στην επαναπροσέγγιση. (Εδώ γελάνε)

«Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συνομιλήσουν αύριο (Παρασκευή) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής» της 25ης και 26ης Μαρτίου, διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών.

«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Τουρκία από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον κ. Μπορέλ να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», υπογράμμισε.

«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», εξήγησε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters η ΕΕ έχει «παγώσει» τον σχεδιασμό για τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας που αφορούν ανώτατα στελέχη της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO). Μάλιστα, το Reuters επικαλείται τα όσα ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες οι οποίο ανέφεραν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας αποδίδουν καρπούς.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Δεκέμβριο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα άτομα.

Η ΕΕ συμφώνησε, επίσης, να εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής της 25ης- 26ης Μαρτίου, μετά την δύσκολη περυσινή χρονιά, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει δημοσίως την ελπίδα ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές θα ρίξουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, ο πιο εποικοδομητικός τόνος του Ερντογάν, η υποστήριξη μιας πιο συμβιβαστικής προσέγγισης από την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από 5 χρόνια συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος.

Φαίνεται ότι διαψεύδονται παταγωδώς όσοι πιστεύαν πως η νέα διοίκηση Μπάιντεν θα ήταν «εχθρική» προς την Τουρκία. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *