Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία η δημόσια δήλωση-ομολογία από ένα πασίγνωστο βετεράνο Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος ζήτησε επίσημα όταν πεθάνει η επικήδειος τελετή να γίνει όχι σε μουσουλμανικό τζαμί, αλλά σε… ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Όπως δημοσιεύτηκε σε τουρκικές εφημερίδες, ο πασίγνωστος Τούρκος δημοσιογράφος- αρθρογράφος, Erturul Özkök, ο οποίος επί είκοσι συνεχή χρόνια αρθρογραφεί στην εφημερίδα Hürriyet, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί όταν πεθάνει να ταφεί με τον καθιερωμένο μουσουλμανικό τυπικό σε ένα τζαμί, αλλά θα ήθελε να ταφεί σε μια ελληνορθόδοξη χριστιανική εκκλησία!

Το πραγματικά εκπληκτικό είναι πως ο Erturul Özkök τολμά σήμερα σε μια ισλαμική και νεοοθωμανική Τουρκία όπου τα ισλαμικά πρότυπα επιβάλλουν ένα ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο, να εκδηλώσει την περιφρόνηση του προς τα μουσουλμανικά τζαμιά ομολογώντας πως η τελευταία του επιθυμία είναι όταν πεθάνει να ταφεί από χριστιανική εκκλησία.

Μάλιστα εξέφρασε με μεγάλη παρρησία τον θαυμασμό του για τις χριστιανικές τελετές και την ανωτερότητα της χριστιανικής εκκλησίας έναντι του ισλαμικού τεμένους, γεγονός που πραγματικά αφήνει άναυδους όσους παρακολουθούν τα πράγματα της Τουρκίας και δεν γνωρίζουν το τεράστιο ζήτημα της θρησκευτικής ταυτότητας των σημερινών κατοίκων της γειτονικής χώρας.

Σίγουρα αυτή η περίπτωση αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πόσο επίπλαστο είναι αυτό το ισλαμικό «επιστέγασμα» που καλλιεργεί ειδικά τα τελευταία χρόνια ο ισλαμισμός του Ερντογάν  και πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα της ταυτότητας, (Kimlik Meselesi), των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας.

Camii beğenmiyorum benim cenazemi kilisede kaldırın = «Δεν με αρέσουν τα τζαμιά, θέλω να ταφώ, (να μεταφέρετε την σωρό μου), σε εκκλησία».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *