Αποφάσεις για τα εξοπλιστικά άμεσα

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες, δίνουν μία τεράστια μάχη απέναντι σε πολλαπλές απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν. 

Κανένας αρχηγός δεν ζητά χρήματα από την πολιτεία, όμως έχει φτάσει πλέον η στιγμή, η κυβέρνηση να θέσει το ερώτημα “πόσα χρειάζεστε” στις Ένοπλες Δυνάμεις, για να μπορέσουν να εξοπλιστούν αποτελεσματικά.

Εκτός των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πολιτική ηγεσία και αφορούν την Τουρκική αντιμετώπιση, δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε η αποτελεσματικότητα να γίνει ακόμη μεγαλύτερη. 

Μάλιστα η ηγεσία σύμφωνα με ασφαλείς πηγές φέρεται να ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται για την «μάρκα» των νέων όπλων που απαιτούνται για την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επιτακτική όμως ανάγκη που τονίζουν είναι ότι πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά και να ληφθούν άμεσα.

Σύμφωνα με πηγές οι άμεσες ανάγκες για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων απαιτούν την άμεση χορήγηση ενός δις ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν σε ΠΝ, ΠΑ, ΣΞ. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν μάλιστα πως εφόσον αυτό το ποσό εξασφαλιστεί, την μερίδα του λέοντος πρόκειται να λάβει το Πολεμικό Ναυτικό και αμέσως μετά η Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με το hellasjournal.com.

Αυτά τα χρήματα πάντως σε καμμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν, όπως εξηγούσαν Ανώτατοι Αξιωματικοί, μ’ εκείνα που προορίζονται για τις νέες φρεγάτες. Με αυτά τα λεφτά οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να τρέξουν υπάρχοντα μείζονα θέματα ώστε ότι διαθέτουν να είναι στον καλύτερο δυνατό βαθμό ετοιμοπόλεμο.

Άλλωστε αυτό είχε θέσει σχεδόν πριν έναν χρόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε υπουργικό συμβούλιο, όταν είχε αναφερθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας τότε πως πρέπει ότι έχουμε να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Πριν λίγες ώρες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ανάγκη να ενισχυθούν με νέα εξοπλιστικά σημειώνοντας «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε».

Έναν χρόνο πάντως, μετά από εκείνο το υπουργικό συμβούλιο, πολλά προσπάθησαν να τρέξουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα. Η ηγεσία έχει κάνει πολλές συζητήσεις, πολλές διαπραγματεύσεις αλλά την τελική απόφαση για τους εξοπλισμούς δεν την λαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Και μπορεί οι Γάλλοι μέσω του τύπου να πιέζουν ασφυκτικά για τη συμφωνία που αφορά τις φρεγάτες τύπου Belh@ra και να γράφεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία Αθήνας- Παρισιού κατέληξε σε ναυάγιο, όμως κύκλοι του Ελληνικού υπουργείου διαμηνύουν ότι η Ελληνική πόρτα σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει. Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής είναι ένα ακόμη μήνυμα προς την ίδια κατεύθυνση, πως τίποτα δεν έχει ναυαγήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται τις νέες φρεγάτες και το γεγονός πως έχει επιμείνει στη Γαλλική πρόταση είναι πως περισσότερο της μισής σχεδίασης είναι μετά από παρεμβάσεις- παρατηρήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η αυταπάρνηση των στελεχών των ΕΔ

Πάντως την ώρα όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δώσει ψυχή, σώμα, δύναμη και μέσα στον διαρκή αγώνα υπεράσπισης της Εθνικής Κυριαρχίας, η πολιτεία μέχρι στιγμής έχει συνεχίσει το «ρίσκο» των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά τον τομέα των εξοπλισμών.

Φαίνεται πως το κράτος συνηθίζει να βάζει χαμηλά στις προτεραιότητες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως οι εξελίξεις με τη γείτονα φαίνεται ότι ανεβάζουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όσο κι αν ορισμένοι επιμένουν στο γνωστό ρίσκο…

Μετά το ξέσπασμα της ασύμμετρης απειλής στην Ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, η ηγεσία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία. Δηλαδή, ότι αυτό που συνέβη με την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν ήταν μόνο η αρχή.

  • Οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, με τις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Φεβρουάριο σιωπηρά να προετοιμάζονται για μια κλιμάκωση ενός εκτεταμένου επεισοδίου. Από τότε, τόσο η ηγεσία, όσο και τα Ανώτατα Στελέχη του Ελληνικού Επιτελείου τόνιζαν στις συσκέψεις το θέμα των εξοπλιστικών αναγκών, επαναφέροντας μείζονα ζητήματα για τα οποία οφείλει η πολιτική ηγεσία να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων και να τις ενισχύσει με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για να καταφέρουν ν’ αντεπεξέρχονται και στο μέλλον απέναντι στις έκνομες και επιθετικές ενέργειες της γείτονος.
  • Στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως στην τελευταία κρίση σε ποσοστό άνω του 90% πήγαν όλα κατ’ ευχή αλλά αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι οι ατελείωτες εργατοώρες που έγραψαν οι μηχανικοί και στους τρεις κλάδους, ώστε πάσης φύσεως μηχανολογικό πρόβλημα να έχει λυθεί και ο δεύτερος παράγοντας είναι η εμπειρία όλων των στελεχών που και πρόβλημα ν’ ανέκυπτε αντιμετωπιζόταν με ψυχραιμία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *