Σχέδιο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή οικιακών απορριμμάτων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήγησε τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Τι είπε για τις χωματερές.

Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο παρουσίασε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως τόνισε, στόχος του σχεδίου είναι να εφαρμόζεται η αρχή «πληρώνω όσο πετάω» και εξήγησε ότι τα απορρίμματα θα ζυγίζονται με κάποιον τρόπο, ώστε οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση ή θα αποθαρρύνονται να λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
Επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τους δήμους καθώς έχει να κάνει με τα δημοτικά τους τέλη.

Όσον αφορά στο πολύ μεγάλο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι επισήμως υπάρχουν 28, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, ενώ υπάρχουν ακόμα 10 που ναι μεν δεν λειτουρογύν, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλες οι χωματερές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι δήμοι που πετούν σκουπίδια σε ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

Σημείωσε επίσης, πως η Ελλάδα έχει μόνο πέντε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και στόχος είναι φέτος να δημοπρατηθούν 17.

Τέλος, σχολίασε πως το θέμα των απορριμμάτων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε από τις πρώτες του μέρες στο υπουργείο γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *