Το Καζακστάν εφάρμοσε για πρώτη φορά σε 4 καταδικασμένους παιδόφιλους χημικό ευνουχισμό

Ψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο στις αρχές του 2018, ώστε να μειώσει τα αδικήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεραστία. Ο τότε πρόεδρος της χώρας Nursultan Nazarbayev, διέθεσε 37.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει συνολικά 2.000 χημικούς ευνουχισμούς.

Ο χημικός ευνουχισμός επιτυγχάνεται με μια ένεση του φαρμάκου Cyproterone, ένα στεροειδές αντι-ανδρογόνο φάρμακο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει την αφαίρεση κάποιων οργάνων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ευνουχισμού μέσω χειρουργείου. Αντ’ αυτού, οι αρχές ελπίζουν πως η ένεση θα μειώσει τις σεξουαλικές ορμές των παιδόφιλων ώστε να μην διαπράξουν άλλο έγκλημα σεξουαλικής φύσης.

Οι ευνουχισμοί επιβλέπονται από το υπουργείο υγείας της χώρας και γίνονται σε ψυχονευρολογικές κλινικές. Τα τελευταία χρόνια, το Καζακστάν σημείωσε αύξηση εγκλημάτων που σχετίζονται με την παιδεραστία με τον αριθμό των βιασμών ανηλίκων να διπλασιάζεται σε 1.000 τον χρόνο, από το 2010 μέχρι και το 2014.

Η απόφαση του Καζακστάν έφερε αντιδράσεις από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή της.
Το Καζακστάν δε είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί τον χημικό ευνουχισμό. Η Πολωνία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία, με την Ινδονησία να εφαρμόζει την συγκεκριμένη τιμωρία για πρώτη φορά το 2016, όταν ο κόσμος ξεσηκώθηκε μετά από έναν ομαδικό βιασμό ενός 14χρονου κοριτσιού.

Πάντως ο χημικός ευνουχισμός χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις ήταν το 1952, όταν ο Alan Turing είχε συλληφθεί να κάνει σeξ με έναν άλλον άνδρα. Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στην Βρετανία μέχρι το 1967 και σύμφωνα με το BBC, η τιμωρία του Turing ήταν ο χημικός ευνουχισμός.

Ο χημικός ευνουχισμός τελευταία εφαρμόζεται, από όλο και περισσότερες χώρες, που σε κάποιες περιπτώσεις προτείνουν τον εθελοντικό χημικό ευνουχισμό με αντάλλαγμα χαμηλότερες ποινές, όπως συνέβη το 2010 στην Αργεντινή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *