Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε κατ’ ιδίαν, σε κλειστό κύκλο, ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός του ΝΑΤΟ προκάλεσε την κρίση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε κατ’ ιδίαν, σε κλειστό κύκλο, ότι το ΝΑΤΟ είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό οικονομολόγο Τζέφρι Σακς (Jeffrey Sachs), αναφέρει το RT.

Ο Μακρόν, όπως και άλλοι δυτικοί ηγέτες, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας το 2022, χωρίς καμία πρόκληση. Έχει επίσης υποστηρίξει ότι η Μόσχα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σύγκρουση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική με την Ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο Σακς υπενθύμισε ότι όταν ο Μακρόν του απένειμε το παράσημο της “Λεγεώνας της Τιμής” τον Μάιο του 2022, ο Γάλλος ηγέτης του είπε κατ’ ιδίαν «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει δημόσια», παραδεχόμενος ότι «το ΝΑΤΟ προκάλεσε αυτόν τον πόλεμο».

«Θέλω όλοι οι άνθρωποι να το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Σακς, προσθέτοντας ότι είναι «αηδιασμένος» με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Σακς καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς τους ως πολεμοχαρείς ανθρώπους που «απλά θέλουν να διεξάγουν πόλεμο».

Ο Αμερικάνος οικονομολόγος τόνισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στην πραγματικότητα το 2014, όταν οι ΗΠΑ «συμμετείχαν δραστήρια σε ένα βίαιο πραξικόπημα» που ανέτρεψε την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στο Κίεβο. «Αυτή ήταν η αρχή του πολέμου», είπε ο Σακς, σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια, η Ουάσιγκτον βοήθησε στην αναδιοργάνωση & τον εξοπλισμό του Ουκρανικού στρατού, ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι, ενώ η Ρωσία επιδίωκε την ειρήνη, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις προτάσεις προσέγγισης της Μόσχας και υποσχέθηκε να «συντρίψει» τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις

Ο Σακς υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας εύκολος δρόμος προς την ειρήνη», δηλαδή να γίνει αποδεκτή η ουδετερότητα της Ουκρανίας και να σταματήσει η επέκταση της ΝΑΤΟ την επέκτασή του προς ανατολάς. Υπονόησε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ανοιχτός σε μια τέτοια προσέγγιση, αλλά ισχυρίστηκε ότι «τώρα η Ευρώπη είναι γεμάτη από πολεμοκάπηλους που θέλουν την συνέχιση του πολέμου», αναφέροντας ως παραδείγματα τον Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Η Μόσχα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν η βασική αιτία της σύγκρουσης. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την αντιπαράθεση ως έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας, υπό την ηγεσία της Δύσης.

Παρόλα αυτά, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πρόθυμοι να συνάψουν ειρηνευτική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια της και στη νέα εδαφική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου της μάχης. Ωστόσο, έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ούτε το Κίεβο ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του φαίνεται να ενδιαφέρονται ειλικρινά για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης.

dissident.one

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *