Η έρευνα φέρνει ελπίδα για άτομα με αφασία, καθώς θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επικοινωνούν πιο εύκολα

Οι επιστήμονες πέτυχαν μια νέα σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία που επιτρέπει την αποκωδικοποίηση των σκέψεων και τη μετατροπή τους σε κείμενο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI) και machine learning.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, φέρνει ελπίδα για άτομα με αφασία, καθώς θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επικοινωνούν πιο εύκολα.

Ο νέος αλγόριθμος μπορεί πλέον να εκπαιδεύεται γρήγορα για να λειτουργεί στον εγκέφαλο διαφορετικών ατόμων, χωρίς να απαιτούνται πολλές ώρες μαγνητικής τομογραφίας, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εκδοχές. Αυτό σημαίνει ότι ο αποκωδικοποιητής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση της γλώσσας.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT Austin), με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Alexander Huth, διερεύνησε αν ένας αποκωδικοποιητής που έχει εκπαιδευτεί σε ένα άτομο μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση σε κάποιον άλλο.

Για να το επιτύχουν αυτό, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές μεθόδους εκπαίδευσης:

  1. Ακρόαση ραδιοφωνικών ιστοριών για 70 λεπτά
  2. Παρακολούθηση βουβών ταινιών μικρού μήκους της Pixar

Οι επιστήμονες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν λειτουργική ευθυγράμμιση για να χαρτογραφήσουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στις ίδιες ιστορίες ή εικόνες. Με αυτή την τεχνική, κατάφεραν να προσαρμόσουν τον αποκωδικοποιητή εγκεφάλου από ένα άτομο σε άλλο, χωρίς να χρειάζονται εκτεταμένες νέες καταγραφές.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι, αν και ο αποκωδικοποιητής δεν μπορούσε να αναπαράγει ακριβείς λέξεις, οι προβλέψεις του είχαν νοηματική συνάφεια με το αρχικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, σε μια ιστορία όπου κάποιος έλεγε ότι δεν του άρεσε η δουλειά του ως σερβιτόρος, ο αποκωδικοποιητής απέδωσε μια παρόμοια έννοια: «Ήμουν σε μια δουλειά που τη θεωρούσα βαρετή. Έπρεπε να δέχομαι παραγγελίες και δεν μου άρεσε».

Αυτό αποδεικνύει ότι η τεχνολογία δεν αποκωδικοποιεί απλώς τις λέξεις, αλλά κατανοεί και μεταφράζει τη γενική ιδέα των σκέψεων!

Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στη δοκιμή του αποκωδικοποιητή σε άτομα με αφασία, με στόχο να τους βοηθήσει να εκφράσουν τις σκέψεις τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να μιλήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *