Η παλίρροια γυρίζει. Kαθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Γενοκτονία ερήμωσης του κοστοβόρου δυτικού πληθυσμού εξαιτίας της φούσκας του παγκοσμίου χρέους, 49 Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ρίχνουν μια βόμβα στον δυστοπικό Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξαιτίας του ύποπτου ρόλου του στη πανδημία COVID-19.

Σε μια συγκλονιστική τροπή των γεγονότων, όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (49), με επικεφαλής τον γερουσιαστή Ron Johnson, προέτρεψαν επίσημα τον Πρόεδρο Joe Biden να αποσύρει την υποστήριξή του στην επέκταση της εξουσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πανδημία.

Η επιστολή, που στάλθηκε πριν από την 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που έχει προγραμματιστεί από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2024, στη Γενεύη της Ελβετίας, υποστηρίζει ότι ο λάθος χειρισμός της κρίσης του COVID-19 από τον ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις αντί να του παραχωρηθεί περισσότερη εξουσία.

Οι γερουσιαστές προειδοποιούν ότι μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να απειλήσει την κυριαρχία και τα συνταγματικά δικαιώματα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κάθε διεθνής συμφωνία που ενισχύει την εξουσία του ΠΟΥ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συνθήκη, που απαιτεί ψήφο υπερπλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Γερουσία για έγκριση.

Η επίσημη επιστολή αναφέρει:

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε:

Τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της Seventy-seventh World Health Assembly (WHA), η κυβέρνησή σας αναμένεται να δεσμεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο διεθνείς συμφωνίες που θα ενισχύσουν την εξουσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύσσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος και να επεκτείνει την εξουσία του ΠΟΥ στα κράτη μέλη σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Η αποτυχία του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν τόσο ολοκληρωτική όσο και προβλέψιμη και έκανε μόνιμο κακό στη χώρα μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν αυτή την τελευταία αδυναμία του ΠΟΥ να επιτελέσει τη βασικότερη λειτουργία του και πρέπει να επιμείνουν σε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις του ΠΟΥ πριν καν εξετάσουν τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας- International Health Regulations (IHR) ή οποιαδήποτε νέα συνθήκη σχετική με την πανδημία που θα αυξήσει την εξουσία του ΠΟΥ.

Ανησυχούμε βαθύτατα που η κυβέρνησή σας συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες και σας προτρέπουμε σθεναρά να αλλάξετε πορεία.

Το άρθρο 55 του IHR απαιτεί το κείμενο οποιασδήποτε τροποποίησης του IHR-International Health Regulations να κοινοποιείται στα κράτη μέλη τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τον ΠΟΥ στην οποία πρόκειται να εξεταστούν. Καθώς ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη παράσχει κείμενο τελικών τροποποιήσεων στα κράτη μέλη, υποστηρίζουμε ότι οι τροποποιήσεις του IHR ενδέχεται να μην ληφθούν υπόψη στην WHA του επόμενου μήνα. Ορισμένες από τις περισσότερες από 300 προτάσεις για τροποποιήσεις που έγιναν από τα κράτη μέλη θα αύξαναν σημαντικά τις εξουσίες του ΠΟΥ για έκτακτη ανάγκη για την υγεία και θα συνιστούσαν απαράδεκτες παραβιάσεις της κυριαρχίας των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο ο ΠΟΥ να τηρήσει την περίοδο προειδοποίησης των τεσσάρων μηνών για να δώσει στα κράτη μέλη χρόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμπεριληφθούν ίχνη τέτοιων προτάσεων σε μια τελική δέσμη τροποποιήσεων προς εξέταση από την WHA. Εφόσον δεν το πράξει, δεν υπάρχουν τροπολογίες.

Το πιο πρόσφατο δημοσίως διαθέσιμο προσχέδιο της νέας συνθήκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ΠΟΥ είναι νεκρό κατά την άφιξη. Αντί να αντιμετωπίζει τις καλά τεκμηριωμένες ελλείψεις του ΠΟΥ, η συνθήκη εστιάζει στις υποχρεωτικές μεταφορές πόρων και τεχνολογίας, τον κατακερματισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και την υπερφόρτιση του ΠΟΥ. Η προώθηση μιας νέας συνθήκης ετοιμότητας και αντιμετώπισης πανδημίας αγνοεί το γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για την προέλευση του COVID-19, επειδή το Πεκίνο συνεχίζει να εμποδίζει μια νόμιμη ανεξάρτητη έρευνα.

Σας προτρέπουμε θερμά να μην συμμετάσχετε σε καμία συνθήκη, διαθήκη ή συμφωνία που σχετίζεται με την πανδημία που εξετάζεταιSeventy-seventh WHA. Εάν αγνοήσετε αυτή τη συμβουλή, δηλώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι θεωρούμε ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία αποτελεί συνθήκη που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων της Γερουσίας σύμφωνα με το Άρθρο II Τμήμα 2 του Συντάγματος.

Υπό το πρίσμα των υψηλών διακυβεύσεων για τη χώρα μας και του συνταγματικού μας καθήκοντος, σας καλούμε (1) να αποσύρετε την υποστήριξη της κυβέρνησής σας για τις τρέχουσες τροποποιήσεις του IHR και τις διαπραγματεύσεις της συνθήκης για την πανδημία, (2) να εστιάσετε την εστίαση της κυβέρνησής σας σε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις του ΠΟΥ που αφορούν επίμονες αποτυχίες χωρίς να επεκτείνει τις αρμοδιότητές τoυ και (3) εάν αγνοήσετε αυτές τις εκκλήσεις, υποβάλετε οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την πανδημία στη Γερουσία για συμβουλές και συγκατάθεση.

Sincerely,

Ron Johnson, United States Senator

Rick Scott, United States Senator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *