Ιατρικά ελεγμένο από την Carmen Pope, BPharm. Τελευταία ενημέρωση στις 15 Απριλίου 2024.

Του Dennis Thompson HealthDay Reporter

 — Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στους ιδιοκτήτες τους, εγείροντας ανησυχίες ότι τα οικιακά κατοικίδια μπορεί να συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση των αντιβιοτικών, λέει μια νέα μελέτη.

Περιπτώσεις αυτών των «υπερμικροβίων» που μεταδίδονται μεταξύ άρρωστων σκύλων και γατών και των υγιών ιδιοκτητών τους έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη.

Οι περιπτώσεις αμφισβητούν «την παραδοσιακή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι οι κύριοι φορείς ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά βακτήρια στην κοινότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Juliana Menezes , φοιτήτρια διδακτορικού στο Εργαστήριο Αντίστασης Αντιβιοτικών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις του ιστορικού.

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια έως το 2050, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 νοικοκυριά στην Πορτογαλία που περιείχαν 78 ανθρώπους, 38 σκύλους και πέντε γάτες και 22 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο με 56 ανθρώπους και 22 σκύλους.

Όλοι οι άνθρωποι ήταν υγιείς, αλλά όλα τα σκυλιά υπέφεραν από μολύνσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων και ούρων και επιχρίσματα δέρματος που ελήφθησαν τόσο από κατοικίδια όσο και από ιδιοκτήτες για να αναζητήσουν βακτήρια ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε νοικοκυριά στα οποία τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και τα κατοικίδια – ένα με γάτα και τέσσερα με σκύλους – έφεραν και τα δύο βακτήρια που είχαν αναπτύξει αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες.

Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι τα στελέχη ήταν ακριβώς τα ίδια, υποδεικνύοντας ότι τα βακτήρια είχαν περάσει μεταξύ κατοικίδιου ζώου και ιδιοκτήτη.

Οι κεφαλοσπορίνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας, της πνευμονίας και της σήψης, είπαν οι ερευνητές. Ο ΠΟΥ τα κατατάσσει στα πιο σημαντικά αντιβιοτικά για την ανθρώπινη ιατρική.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σκύλους που περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στις καρβαπενέμες, τα οποία αποτελούν μέρος της τελευταίας γραμμής άμυνας στην ανθρώπινη ιατρική όταν άλλα αντιβιοτικά έχουν αποτύχει.

Τελικά, όλα τα κατοικίδια αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία για τις λοιμώξεις τους, είπαν οι ερευνητές.

Δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί η κατεύθυνση μετάδοσης, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, σε τρία από τα πορτογαλικά σπίτια, ο χρόνος των θετικών τεστ υποδηλώνει έντονα ότι τα βακτήρια μεταδόθηκαν από κατοικίδιο σε άνθρωπο.

Τα βακτήρια μπορούν να περάσουν μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και των ανθρώπων με απλή στοργή – χάιδεμα, άγγιγμα και φιλί. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν μέσω του χειρισμού των κοπράνων.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ιδιοκτήτες να πλένουν τα χέρια τους αφού χαϊδέψουν τον σκύλο ή τη γάτα τους και μετά τον χειρισμό των απορριμμάτων τους.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της συμπερίληψης νοικοκυριών που έχουν κατοικίδια σε εθνικά προγράμματα που παρακολουθούν τα επίπεδα αντοχής στα αντιβιοτικά», δήλωσε ο Μενέζες σε δελτίο τύπου της συνάντησης. «Το να μάθουμε περισσότερα για την αντίσταση στα κατοικίδια θα βοηθούσε στην ανάπτυξη ενημερωμένων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία της υγείας τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων».

Επειδή αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια ιατρική συνάντηση, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Πηγές

  • Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δελτίο ειδήσεων, 12 Απριλίου 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *