Η υπερβολική εξάρτηση από ξένες εισαγωγές κατέστησε την Ινδία ευάλωτη στις γεωπολιτικές πιέσεις και οδήγησαν σε σημαντικές εκροές συναλλάγματος. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η ινδική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εισαγωγές και να γίνει αυτάρκης στον αμυντικό τομέα.

Με τα μέτρα που πήρε η Ινδική κυβέρνηση, η αμυντική βιομηχανία είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει μια μεγάλη ποικιλία απαιτήσεων υψηλής τεχνολογίας, όπως τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, χάλυβες ειδικού σκοπού και μια ποικιλία άλλων πυρομαχικών επίσης.

Η αυτοδυναμία είναι ο πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η στρατιωτική ικανότητα οποιουδήποτε έθνους. Ένα έθνος που επιδιώκει να είναι κυρίαρχη δύναμη επενδύει πολλά και καλείται να διαθέσει ένα σημαντικό μέρος των πόρων του για την ανάπτυξη των δικών του στρατιωτικών δυνατοτήτων. Η Ινδία υπήρξε σημαντικός εισαγωγέας αμυντικού εξοπλισμού εδώ και πολλά χρόνια. Οι αμυντικές απαιτήσεις της χώρας καλύπτονται μέσω εισαγωγών λόγω της έλλειψης εγχώριων δυνατοτήτων και τεχνολογίας.

Αυτή η υπερβολική εξάρτηση από ξένες εισαγωγές έχει καταστήσει την Ινδία ευάλωτη στις γεωπολιτικές πιέσεις και έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκροές συναλλάγματος. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η ινδική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εισαγωγές και να γίνει αυτάρκης στον αμυντικό τομέα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Ινδία επιδίωξε σταδιακά να οικοδομήσει αυτοδυναμία στον αμυντικό τομέα, αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές με τη μορφή πυρομαχικών, πυραυλικών συστημάτων και άλλων όπλων, η κλιμάκωση του εγχώριου αμυντικού τομέα έλαβε την απαραίτητη προσοχή μόνο την τελευταία μισή δεκαετία. Με την έλευση της νέας πολιτικής για τη διασφάλιση της αυτάρκειας με τη μορφή του atmanirbharta (Αυτοδυναμίας), δόθηκε έμφαση στη σημασία της μείωσης της εξωτερικής εξάρτησης σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Με μια αλλαγή στρατηγικής προς την ενίσχυση των τοπικών προϊόντων, στόχος της εκστρατείας ήταν να ενθαρρύνει τα γηγενή προϊόντα να αγοράζονται, να κατασκευάζονται και να προμηθεύονται.

Το ταξίδι της Ινδίας προς την αυτοδυναμία στον αμυντικό τομέα ξεκίνησε με την ίδρυση του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) το 1958. Ο πρωταρχικός στόχος του DRDO ήταν να αναπτύξει εγχώρια τεχνολογία για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Με τα χρόνια, το DRDO έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη κρίσιμων αμυντικών τεχνολογιών όπως πυραύλων, αεροσκαφών και ραντάρ. Τα τελευταία χρόνια, η ινδική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αρκετές πρωτοβουλίες για την προώθηση της αυτοδυναμίας στον αμυντικό τομέα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα «Make in India», το οποίο στοχεύει στην προώθηση της εγχώριας κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι ξένες αμυντικές εταιρείες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ινδία και οι εγχώριες εταιρείες έχουν κίνητρα να ασχοληθούν με την αμυντική παραγωγή. Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία είναι το Strategic Partnership Model (SPM), που στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης μιας εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η κυβέρνηση επιλέγει στρατηγικούς εταίρους για συγκεκριμένα αμυντικά έργα και τους παρέχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη για την ανάπτυξη εγχώριων ικανοτήτων. Η SPM αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην Ινδία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες πολιτικής που φέρνουν βασικές μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνουν τον εγχώριο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού. Προώθηση της αμυντικής κατασκευής και της τεχνολογίας, έχει δοθεί προτεραιότητα στην προμήθεια κεφαλαιουχικών ειδών κατηγορίας Buy Indian (IDDM) από εγχώριες πηγές στο πλαίσιο της Διαδικασίας Άμυνας Αγοράς 2020.

Συνολικά 411 είδη υπηρεσιών έχουν κοινοποιηθεί μέσω 4 καταλόγων θετικής ιθαγενοποίησης και επιπλέον 3.738 ειδών DPSU μέσω 3 καταλόγων θετικής ιθαγενοποίησης, μέσω των οποίων θα τίθεται εμπάργκο σε εισαγωγές πέραν των χρονοδιαγραμμάτων που αναφέρονται σε αυτούς. Μέσω αυτών των μέτρων, η αμυντική βιομηχανία είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει μια μεγάλη ποικιλία απαιτήσεων υψηλής τεχνολογίας, όπως τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πολεμικά πλοία, υποβρύχια, χάλυβες ειδικού σκοπού και μια ποικιλία άλλων πυρομαχικών επίσης. Εκτός από αυτό, έχουν αναληφθεί και άλλες πρωτοβουλίες

Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης: Για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις ΑΞΕ (Άμεσων Ξένων Επενδύσεων), η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης με ένα μοντέλο εκκαθάρισης ενός παραθύρου και μεγαλύτερες περιόδους ισχύος. Πρωτοβουλίες όπως το σύστημα DefSpace Mission και iDEX (Καινοτομία για αμυντική αριστεία) έχουν συμμετάσχει περαιτέρω στις ΜΜΕ και τις DPSU, ενισχύοντας την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής.

Αμυντικοί Βιομηχανικοί Διάδρομοι: Η κυβέρνηση εγκαινίασε την πύλη SRIJAN και δημιούργησε αμυντικούς βιομηχανικούς διαδρόμους στο Uttar Pradesh και στο Tamil Nadu. Αυτοί οι διάδρομοι προσελκύουν επενδύσεις στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας, διευκολύνοντας την ιθαγενοποίηση του τομέα των ΜΜΕ και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Συνεργατικό Οικοσύστημα: Η αναδιοργάνωση των εταιρειών δημόσιας άμυνας και η ενίσχυση των δεσμών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς έχουν αναζωογονήσει το αμυντικό οικοσύστημα. Η αυξημένη κατανομή του προϋπολογισμού για έρευνα και ανάπτυξη που καθοδηγείται από τη βιομηχανία έχει οδηγήσει στην καινοτομία και τη συνεργασία. Οι τακτικές δεσμεύσεις με τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τους καινοτόμους έχουν δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τεχνολογικές προόδους.

Ιθαγενείς αμυντικές τεχνολογίες: Η Ινδία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη κρίσιμων αμυντικών τεχνολογιών. Η επιτυχημένη ανάπτυξη και δοκιμή πυραυλικών συστημάτων όπως το Agni, το Prithvi και το BrahMos αποτελούν παράδειγμα της προόδου της χώρας. Επιπλέον, η Ινδία έχει επιτύχει αξιοσημείωτα ορόσημα στην ανάπτυξη αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων του ελαφρού αεροσκάφους μάχης (LCA) και του προηγμένου μεσαίου αεροσκάφους μάχης (AMCA). Ο εγχώριος εξοπλισμός κατασκευάζεται από τοπικούς διαθέσιμους πόρους. Γίνονται ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο κόστους και διευκολύνει επίσης την ενσωμάτωση του Υπουργείου Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Στις 13 Μαρτίου, ο Υπουργός Άμυνας σε γραπτή απάντηση στο μέλος της Rajya Sabha, Tiruchi Siva, δήλωσε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην ιθαγενοποίηση διαφόρων αμυντικών ειδών για την επίτευξη της «Aatmanirbharta» (αυτοδυναμίας). Ο υπουργός ανέφερε ότι η συνολική αξία των εξαγωγών στον τομέα της άμυνας ανέρχεται σε Rs. 13.399 crores στις 6 Μαρτίου 2023. Για το 2021-2022, τα δεδομένα ήταν Rs. 12.815 crores (1,4 δις Ευρώ ενώ για το 2020-21 ήταν 8.435 crores (930,5 εκατ.Ευρώ).

Η Ινδία έχει φιλόδοξο στόχο να επιτύχει ετήσιες εξαγωγές άμυνας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2024-25. Σύμφωνα με αναφορές, η Ινδία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με διάφορες χώρες για την εξαγωγή αρκετών από τις εγχώριες προμήθειες της, όπως το Light Combat Aircraft Tejas και τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ BrahMos.

Περίπου 50 ινδικές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα έχουν συνεισφέρει στις αμυντικές εξαγωγές. Μερικοί από τους κύριους προορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων ήταν η Ιταλία, οι Μαλδίβες, η Σρι Λάνκα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Νεπάλ, ο Μαυρίκιος, η Σρι Λάνκα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπουτάν, η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ισπανία και η Χιλή κ.λπ. Τα κύρια αμυντικά είδη που εξάγονται είναι τα είδη ατομικής προστασίας, τα πλοία περιπολίας ανοικτής θαλάσσης, το ελικόπτερο ALH, η SU Avionics, το Bharati Radio, τα συστήματα παράκτιας επιτήρησης, το Kavach MoD II Launcher και το FCS, τα ανταλλακτικά για ραντάρ, το ηλεκτρονικό σύστημα και τα μηχανικά εξαρτήματα ελαφριάς μηχανικής κ.λπ.

Ο άλλος σημαντικός αμυντικός εξοπλισμός που εξήχθη τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν προσομοιωτές όπλων, εκτοξευτή δακρυγόνων, μηχανισμό φόρτωσης τορπιλών, παρακολούθηση και έλεγχο συναγερμού, μονόφθαλμα και διόφθαλμα νυχτερινής όρασης, συστήματα ελαφρού βάρους τορπίλης και ελέγχου πυρκαγιάς Σελίδα 4 από 6 Συστήματα, Θωρακισμένο Όχημα Προστασίας, Όπλα Εντοπισμός ραντάρ, ραδιόφωνο HF, ραντάρ παράκτιας επιτήρησης κ.λπ.

Ο «Τέταρτος κατάλογος θετικής ιθαγενοποίησης» με 101 είδη ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Narendra Modi κατά την τελετή έναρξης του Def Expo 2022 στο Gandhinagar του Γκουτζαράτ στις 19 Οκτωβρίου 2022. Όλα τα είδη που περιλαμβάνονται στους καταλόγους θα προμηθεύονται από γηγενείς πηγές σύμφωνα με διατάξεις που δίνονται στη Διαδικασία Άμυνας Απόκτησης (DAP) 2020. Αυτή η λίστα παρέχει συνεχή ώθηση προς την αυτοδυναμία στην άμυνα. Η κυβέρνηση έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την απόκτηση 101 επιπλέον αμυντικών αντικειμένων έως το 2032, που θα προμηθεύονται από εγχώριες πηγές.

Σε αυτή τη λίστα έχουν συμπεριληφθεί εξαιρετικά πολύπλοκα συστήματα, αισθητήρες, όπλα και πυρομαχικά. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, περισσότερες από 1.75.000 crore παραγγελίες θα τοποθετηθούν στην Ινδική Βιομηχανία τα επόμενα 5-10 χρόνια. Αυτό θα τονώσει περαιτέρω το δυναμικό της Εγχώριας Έρευνας και Ανάπτυξης προσελκύοντας νέες επενδύσεις στην τεχνολογία και τις κατασκευαστικές ικανότητες.

Το ταξίδι της Ινδίας προς την αυτοδυναμία στον αμυντικό τομέα ήταν μακρύ, αλλά η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την προώθηση της εγχώριας παραγωγής και την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών βοήθησαν την Ινδία να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εισαγωγές. Συνολικά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν είναι ορατά για όλους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δαπάνες για αμυντικές προμήθειες από ξένες πηγές μειώθηκαν από 46% σε 36% (2018-19 έως 2021-22). Σε τόσο σύντομη διάρκεια, το έθνος μπόρεσε να εξοικονομήσει χρήματα, να παρέχει εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού και να ενισχύσει επίσης τους μηχανισμούς παραγωγής, κατασκευής και εξαγωγής. Πέρασαν οι εποχές όπου η Ινδία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων,

Η αυτοδυναμία που επιτεύχθηκε στον αμυντικό τομέα όχι μόνο θα καταστήσει την Ινδία πιο ασφαλή, αλλά θα δώσει επίσης σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας. Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας της Ινδίας στον αμυντικό τομέα έχει αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική πρόοδο. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι μεταρρυθμίσεις πολιτικής και τα αναπτυξιακά έργα έχουν θέσει ισχυρά θεμέλια για την εγχώρια αμυντική παραγωγή και την ανάπτυξη τεχνολογίας.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης δομικών και διαδικαστικών ζητημάτων για την επίτευξη πλήρους αυτοδυναμίας. Η διατήρηση της δυναμικής και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης να αυξήσει περαιτέρω την αμυντική παραγωγή και να καθιερώσει την Ινδία ως παγκόσμιο ηγέτη στην αμυντική παραγωγή. Συνεχίζοντας τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, την προώθηση της συνεργασίας και τον εξορθολογισμό των πολιτικών, η Ινδία μπορεί να επιτύχει πλήρη αυτοδυναμία στον αμυντικό τομέα και να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό και αυτοδύναμο έθνος.

ΠΗΓΗ: Times of Oman

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *