Με τα… «χίλια ζόρια» η συμμετοχή και των σαουδαραβικών μαχητικών

Τα τελευταία χρόνια ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είχε εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις της Ευρώπης με σπουδαίες συμμετοχές που επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής αλλά φέτος κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει ως διεθνούς επιπέδου ίδιας τάξης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα όμως που δείχνουν την φετινή υποβάθμιση είναι η μη συμμετοχή των Ισραηλινών στην άσκηση κάτι που οφείλεται στην προσέγγισή που έχει επιτευχθεί μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας.

Να σημειώσουμε ότι θεωρείται μια μεγάλη απώλεια καθώς οι Ισραηλινοί με τις σχεδόν επί 15 ετών συμμετοχές της σε ελληνικές ασκήσεις έχει πλήρη γνώση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας.

Επιπλέον εντυπωσιακά υποβαθμισμένη είναι και η συμμετοχή των Αμερικανών καθώς θα βρεθούν στην άσκηση με MQ-9 Reaper από την Λάρισα και με ομάδες JTAC, χωρίς δηλαδή συμμετοχή μαχητικών με πολλούς να θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να τραβήξει πίσω πάλι την Τουρκία.

Οι διεθνείς συμμετοχές θα ήταν ακόμα πιο λίγες (και αισθητές) καθώς αρχικά οι Σαουδάραβες δεν είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν κάτι που επιτεύχθηκε τελευταία στιγμή και με τα “χίλια ζόρια” μετά από συνεχείς εκκλήσεις του ΓΕΕΘΑ (που θεωρούσε ότι με την αποστολή τωνPatriot θα είχε το Ριάντ μαζί του αλλά το τελευταίο έχει επιλέξει να δώσει 20 δισ δολάρια στην Άγκυρα θυμίζοντας έτσι εποχές Κατάρ.

Όταν δηλαδή ασκούνταν και μάθαιναν τα ελληνικά όπλα οι καταριανοί και εν συνεχεία εκτελούσαν ασκήσεις με την Τουρκία.

Έτσι φέτος θα βρεθούν στην πίστα της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας η Γαλλία με Rafale, η Ισπανία με F-18, η Ιταλία με Tornado, η Ιορδανία με F-16, η Σαουδική Αραβία με F-15, η Σλοβενία με PC-9, οι ΗΠΑ με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9, η Κύπρος με ένα ελικόπτερο και φυσικά η Ελλάδα με Rafale, F-16, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom.

Στον «ΗΝΙΟΧΟ 23» η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στη διάθεση της, για πρώτη φορά, 12 υπερσύγχρονα Rafale και σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση θα αξιοποιηθεί όλη η δύναμη της 332 Μοίρας «Γεράκι».

Οι «Ριπές» έκαναν «ντεμπούτο» σε διεθνείς ασκήσεις πριν από έναν μήνα, στη νατοϊκή άσκηση Neptune Strike, και τώρα ετοιμάζονται να σκεπάσουν το Αιγαίο στην πρώτη τους συμμετοχή στον «ΗΝΙΟΧΟ».

Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να κάνει επίδειξη επιχειρησιακής ισχύος καθώς δίπλα στα Rafale θα βρεθούν και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Το βλέμμα των Επιτελών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ θα είναι στραμμένο στη συνεργασία των δύο κορυφαίων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο.

Και οι δύο πλατφόρμες είναι εξοπλισμένες με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, ικανό να «φωτίσει» ολόκληρο το Αιγαίο και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 που τους δίνει τη δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το βεληνεκές των 200 χιλιομέτρων του Α/Α πυραύλου Meteor, καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία τον απόλυτο κυρίαρχο στον αέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *