Στο -41% φτάνει η αμπελουργία

Μια οικονομία χωρίς πρωτογενή παραγωγή είναι μια εικονική οικονομία. Δυστυχώς η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής υπέστη μια πραγματική καταστροφή και την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη υπήρξε μια πραγματικά ελεύθερη πτώση όλων των δεικτών της παραγωγής.

Δεν θέλει πολύ μυαλό ότι αυτό οφείλεται στις ολέθριες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Lockdown.

Τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ μιλούν από μόνα τους που δείχνουν την μείωση που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή τα τελευταία δέκα χρόνια:

22% οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις
20% οι κτηνοτροφικές
17% οι μελισσοκομικές
ενώ η σημαντικότερη μείωση παρατηρήθηκε στα αμπέλια με 41%

1B6BC00B 106A 43A8 AD9E 9B932F9DF261

Οι παραπάνω δείκτες δείχνουν ότι έχουν μετατρέψει την χώρα σε πλήρως εξαρτώμενο κράτος από τις εισαγωγές, από τις οποίες οι μόνοι που θησαυρίζουν είναι οι εισαγωγείς και τα σούπερ-μάρκετ, παραδοσιακοί υποστηρικτές των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Αυτοί που χάνουν είναι οι καταναλωτές, οι Έλληνες πολίτες και η εθνική οικονομία που ουσιαστικά έχει απωλέσει τον βασικό πυλώνα στήριξής της.

Να θυμίσουμε για τους νεώτερους που το αγνοούν ότι την δεκαετία του ’50 η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατάρτισε ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα αυτάρκης σε δημητριακά και ρύζι , κάτι που επιτεύχθηκε σε μόλις μία εξαετία ενώ μεταμορφώθηκαν άγονες αγροτικές περιοχές σε πλουτοπαραγωγικές πηγές παραγωγής εσπεριδοειδών όπως το Άργος , η Λακωνία και η Άρτα.

Όλα αυτά καταστράφηκαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά το 2019 καθώς αυτή ήταν η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη όπου έφτασαν να πωλούν οι παραγωγοί 0,008 λεπτά το κιλό τα βρώσιμα πορτοκάλια και 0,03 λεπτά τα προς χυμοποίηση.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του κλεισίματος των μεγάλων αγορών από το 2014 με τις κυρώσεις και τα εμπάργκο στην Ρωσία, την Λευκορωσία και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

Το ζήτημα είναι αν υπάρχει επιστροφή; Η απάντηση είναι όχι άμεσα και όχι από μια κυβέρνηση που τον πρωτογενή τομέα τον καταστρέφει συστηματικά για να ευνοεί τις εισαγωγές ξένων αγροτικών προϊόντων και να εισπράττουν περισσότερα τα σούπερ-μάρκετ συγγενών και φίλων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *