Στην αμυντική βιομηχανία θα πάνε τελικά οι ήδη εγκεκριμένες επιδοτήσεις για την κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που έχει πάρει αναβολή

Μια μετατόπιση των κρατικών επιδοτήσεων από τις πράσινες τεχνολογίες στην αμυντική βιομηχανία εξετάζει η κυβέρνηση Scholz προκειμένου να ενισχύσει τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς, μετά την απόφαση για υιοθέτηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 100 δισ. ευρώ που θα ενισχύσουν τον γερμανικό στρατό.
Όπως δήλωσαν ανώνυμες πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στο Bloomberg, η βασική ιδέα είναι «οι ήδη εγκεκριμένες επιδοτήσεις που στόχευαν στην κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα», και των οποίων τελικά η λειτουργία τελικά πήρε παράταση προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, να μεταφερθούν στην γερμανική αμυντική βιομηχανία για να βοηθήσουν στην κατασκευή νέων εργοσταστίων».
Η απόφαση αυτή λήφθηκε αμέσως μετά την έγκριση που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard στον ουκρανικό στρατό και δεν αποκλείεται να συνδέεται μαζί της.
«Οι συζητήσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και των αρχών των ομόσπονδων κρατών στοχεύουν στην παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιοχές που πλήττονται από την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι  «οι συνομιλίες είναι προς το παρόν εμπιστευτικές».
Μια συγκεκριμένη μεγάλη αμυντική βιομηχανία που αναφέρεται ονομαστικά στην έκθεση είναι η Rheinmetall AG, η οποία σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο για την κατασκευή πυρομαχικών στο κρατίδιο της Σαξονίας, που παραμένει μια σημαντική περιοχή παραγωγής άνθρακα για τη Γερμανία.
Ο εξοπλισμός της Bundeswehr, που έχει δύναμη 250.000 ανδρών, έχει αναφερθεί από καιρό ότι είναι θλιβερά ανεπαρκής, ειδικά αν θα έπρεπε να αποκρούσει μια εχθρική δύναμη ή στην απευκταία πιθανότητα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *