Επίσημες διεθνείς έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η διάδοση της ομοφυλοφιλίας και η μετανάστευση αυξάνουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Η παρέμβαση του ΣτΠ
Ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να αφαιρεθούν οι σχετικές αναφορές από σχολικό βιβλίο του Λυκείου.

«Φρένο» σε διατυπώσεις που περιλαμβάνονταν σε σχολικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου και διδάσκονταν στο πλαίσιο του μαθήματος «Υγιεινή-Μικροβιολογία» στα ΕΠΑΛ έβαλε παρέμβαση του ΣτΠ.

Σύμφωνα με αναφορά του σπουδαστής των ΕΠΑΛ προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) επειδή στο βιβλίο διδασκαλίας του μαθήματος ειδικότητας «Υγιεινή-Μικροβιολογία» της Γ’ Λυκείου υπήρχαν διατυπώσεις που συνέδεαν τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με τη «διάδοση της ομοφυλοφιλίας», καθώς και με τον τουρισμό, την αστυφιλία και τη μετανάστευση.

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση της Αρχής που απευθύνθηκε στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ζητώντας την αφαίρεση από το σχολικό βιβλίο των σχετικών αναφορών.

Eιδικότερα, ο ΣτΠ, στο πλαίσιο των ειδικών αρμοδιοτήτων του για την προάσπιση και προαγωγή των συμφερόντων του παιδιού και ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προτείνοντας συστηματικό έλεγχο των εγχειριδίων των σχολικών μαθημάτων, προκειμένου να αφαιρεθούν διατυπώσεις που επιτρέπουν παρερμηνείες και αρνητικούς χαρακτηρισμούς συνδεόμενους με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται σεβαστός, ως αυτοτελώς προστατευόμενο στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου. Πρότεινε επίσης να αφαιρεθούν διατυπώσεις οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε στιγματισμό ή και στοχοποίηση εις βάρος ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής γνωμοδότησε σε συμφωνία με τις παραπάνω προτάσεις του Συνηγόρου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε ότι, στη νεότερη έκδοση του εν λόγω σχολικού βιβλίου, το οποίο διανέμεται στους μαθητές κατά το σχολικό έτους 2022 – 2023, οι παραπάνω διατυπώσεις έχουν αφαιρεθεί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *