Καθώς μερικοί άνθρωποι έχουν πλέον εμβολιαστεί για περισσότερο από μισό χρόνο, υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid. Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της αποτελεσματικότητας έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της μετάδοσης έναντι της αποτελεσματικότητας κατά της νοσηλείας και του θανάτου. Για τη μόλυνση και τη συμπτωματική νόσο, τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ελπίζαμεμε την ανοσία να μειώνεται σταδιακά μετά από μερικούς μήνες.

Για νοσηλεία και θάνατο, η ανοσία είναι ισχυρότερη, αλλά σύμφωνα με την μελέτη »SARS-CoV-2 vaccine protection and deaths among US veterans during 2021» 

»ο σχετικός κίνδυνος θανάτου μετά απο τις μολύνσεις των πλήρως εμβολιασμένων εξασθένισε

»για τους άνω των 65 μέσα σε 3 μήνες σε 52,2% για την Janssen, 75,5% για τη Moderna και 70,1% για την Pfizer-BioNTech.

Οι λοιμώξεις κοβίντ σε πλήρως εμβολιασμένους δεν ήταν καλοήθεις καθώς τα εμβολιασμένα άτομα και τα οποία στη συνέχεια μολύνθηκαν είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα εμβολιασμένα άτομα που παρέμειναν χωρίς μόλυνση. »

[Αν και στις εκθέσεις αξιολόγησης των εμβολίων που προσκομίσαν στον FDA για την προστασία των εμβολίων στην μείωση των θανάτων δεν είχαν στοιχεία. Προφανώς τα απέκτησαν μετά την έγκριση και την διάθεση των εμβολίων απο τις συνεχιζόμενες μελέτες, των οποίων τα καθοριστικά αποτελέσματα θα δοθούν μετά το πέρας των μελετών.

‘’Ενας μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με υψηλό κίνδυνο COVID-19 και υψηλότερα ποσοστά επίθεσης απαιτείται για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της θνησιμότητας. Τα οφέλη για την πρόληψη του θανάτου πρέπει να αξιολογηθούν και να παρατηρηθούν  σε μεγαλύτερες μελέτες μετά την έγκριση.’’

Σελίδα 51

https://www.fda.gov/media/144416/download

View full article »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *