Μετά τα «συγχαρητήρια» του ΝΑΤΟ

Για ακόμα μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Αθήνα και την Άγκυρα να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές και να αποφύγουν ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. 

Αφορμή αυτή τη φορά ήταν οι τουρκικές αιτιάσεις για παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από την ελληνική πλευρά με λοκάρισμά τους από τους S-300: ισχυρισμοί που διατύπωσε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εχθρική ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διέψευσε εξαρχής με διαρροές τις τουρκικές αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια εναντίον της χώρας μας, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη αρνήθηκαν να απαντήσουν άμεσα στις τουρκικές δηλώσεις ότι η Ελλάδα παρενοχλεί όλο και περισσότερο τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν πάνω από τον διεθνή εναέριο χώρο, αλλά προέτρεψαν τους δύο γείτονες να «επιλύσουν τις διαφορές (τους) διπλωματικά».

Σύμφωνα λοιπόν με τη Daily Sabah, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ –μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας– δήλωσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις αναφορές και ενθάρρυνε «τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Όπως είπε, «καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *