Μετά την κριτική που δέχτηκε η πρόεδρος του Μητσοτάκη, για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην εισβολή της Κύπρου

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στη Λιθουανία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Γκιτάνας Ναουσέντα.

Όλες οι τοποθετήσεις της αφορούσαν στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο πόσο η χώρα μας ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και κυρώσεις των συμμάχων κατά της Ρωσίας και το μόνο που βρήκε να πει για την Ελλάδα, την οποία εκπροσωπεί, ήταν:

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».

Μετά την κριτική που δέχτηκε η κυρία Πρόεδρος, για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην εισβολή της Κύπρου, λέγοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισε, επίσης, την εύλογη προσδοκία και αξίωσή μας, η διεθνής κοινότητα να επιδείξει για την Κύπρο και τον λαό της την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε, σταθερά, για την Ουκρανία.

Παραδέχτηκε δε στην ομιλία της πως, «παρά το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε πλήρως όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *