Ανάλυση από τον πλοίαρχο Yves Maillard, πρώην ναυτικό ακόλουθο στη Μόσχα, ο οποίος απαντά στο μήνυμα του Jacques Myard, στο οποίο απάντησα ο ίδιος στην τελευταία μου κατάθεση σχετικά με τη συγκριτική ποιότητα των ηγεσιών της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Ο καπετάνιος Yves Maillard ασχολείται με την οικονομική και χρηματοπιστωτική πτυχή και δίνει μια ενδιαφέρουσα συμπληρωματική προοπτική. Dominique Delawarde

***

από τον Yves Maillard.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε

Είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε το τελευταίο ενδιαφέρον μήνυμά σας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Ακολουθούν, αν μου επιτρέπετε, οι σκέψεις μου σχετικά με αυτό.

Γράφετε:

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται ορατά σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι προφανές ότι η Ουάσινγκτον εξοπλίζει τον ουκρανικό στρατό εδώ και χρόνια, εκπαιδεύει τους στρατιώτες του, παρέχει όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται από τη CIA και κυρίως από τις υποκλοπές που πραγματοποιεί η NSA”.

Αλλά τότε, γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα όλη την αλήθεια, την οποία και εσείς αναδεικνύετε εδώ, δηλαδή ότι εδώ και αρκετό καιρό οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που προετοιμάζονται, προφανώς, όπως πολύ καλά λέτε, για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας;

Γιατί; Τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει οι Ρώσοι στους Αμερικανούς για να τους κάνουν τόσο θυμωμένους, τόσο θυμωμένους μέχρι θανάτου, γιατί περί αυτού πρόκειται;

Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για την τύχη του λαού της Ουκρανίας. Δεν τους νοιάζει. Οι Αμερικανοί, όπως πάντα, ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι με τη Ρωσία, είτε πρόκειται για τη Ρωσία του Πούτιν είτε για τη Ρωσία κάποιου άλλου, αν αντικατασταθεί, επειδή η Ρωσία έχει ξεφορτωθεί το δημόσιο χρέος της σε δολάρια τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια.

Ήταν η πρώτη χώρα που το έκανε, και άλλες, όπως η Κίνα, βρίσκονται επίσης στη διαδικασία να το κάνουν, και ξεφορτώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων της στις ΗΠΑ, περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια. Αντικαθιστώντας τα με χρυσό ή άλλα νομίσματα που θεωρούνται πιο σταθερά. Επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, για να απαλλαγεί από την καταχρηστική εξωεδαφικότητα του αμερικανικού δικαίου, το οποίο ισχυρίζεται ότι ισχύει για κάθε κάτοχο του νομίσματός του οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Ρωσία είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό. Το 1960 ο στρατηγός ντε Γκωλ, η λαμπρή εικόνα του οποίου απεικονίζει το γραφείο σας στον πρώτο όροφο του δημαρχείου σας στο Maisons-Laffitte, ένα γραφείο που θέσατε στη διάθεσή μου πριν από λίγα χρόνια, όταν εκτελούσα χρέη Συνδιαλλαγής της Δικαιοσύνης, ο στρατηγός ντε Γκωλ, κατόπιν συμβουλής του Jacques Rueff, έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα απαιτώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τους, έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα απαιτώντας από την Αμερική την επιστροφή σε χρυσό των δολαρίων που κατείχε η Γαλλία (ο χρυσός προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από την Τράπεζα της Γαλλίας, που εκκενώθηκε καταστροφικά από τα γαλλικά καταδρομικά την άνοιξη του 1940, ενώ έκαναν ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στα γερμανικά υποβρύχια, και που είχε χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό των οκτώ μεραρχιών της 1ης Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας). Σ.Σ. Στην συνέχεια οι ΗΠΑ οργάνωσαν τον Μάη του 68 και ανάγκασαν σε συμβιβασμό τον ντε Γκώλ.

Η Ρωσία το έπραξε αυτό επειδή υπάρχουν αρκετοί λόγοι να αμφισβητηθεί η σταθερότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζει να αυξάνεται (κατά μέσο όρο 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα), ένα χρέος το οποίο, ουσιαστικά, δεν μπορεί ποτέ να αποπληρωθεί σε αξία. Αντιμέτωποι με αυτό το χρέος είναι οι πιστωτές που αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι η απαίτησή τους από την Αμερική είναι αμφίβολη, για να μην πω ανεπίδεκτη είσπραξης.

Για την Αμερική, η ρωσική επιθυμία για ανεξαρτησία από το αμερικανικό νόμισμα, γιατί αυτό είναι το μόνο που είναι, δεν θεωρείται ως μια μη φιλική χειρονομία, αλλά ως μια πραγματική κήρυξη πολέμου, γιατί αμφισβητείται ολόκληρη η παγκόσμια κυριαρχία που απολαμβάνει καταχρηστικά η Αμερική, μέσω του δολαρίου της που εκδίδεται μαζικά χωρίς αντισυμβαλλόμενο, με το οποίο κατακλύζει τον πλανήτη, υποστηριζόμενη από μια συντριπτική στρατιωτική δύναμη που κανείς δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί.

Αυτή η ρωσική νομισματική ανεξαρτησία έχει όλες τις πιθανότητες να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και για την Αμερική αυτό είναι απαράδεκτο. Έχει πολλά να χάσει όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι εξαπατάται, κακοποιείται και ληστεύεται από την Αμερική με το χάρτινο δολάριο της, το οποίο δεν της κοστίζει τίποτα, αλλά με το οποίο αγοράζει τα πάντα, διαφθείρει τα πάντα και κάνει τα πάντα σάπια.

Η Ρωσία πρέπει να σκοτωθεί!

Αυτό είναι που πολλές αμερικανικές προσωπικότητες, μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες πολιτειών και γενικοί αξιωματικοί ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια. Και όχι για να τη σκοτώσει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά βομβαρδίζοντας τη Ρωσία με πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί, και διακηρύσσοντας ανοιχτά αυτή την επιθυμία στα μέσα ενημέρωσης. Και αυτό δεν συγκινεί κανέναν. Και αυτό συνέβαινε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτοί είναι που σκόπιμα θέλουν τον πόλεμο.

Τρεις χώρες τις τελευταίες δεκαετίες προσπάθησαν να απαλλαγούν από τα χρέη τους προς το αμερικανικό Δημόσιο για τον ίδιο λόγο, να έχουν αμφιβολίες για την ευρωστία του δολαρίου, θέλοντας απλώς να εδραιώσουν μακροπρόθεσμα τον πλούτο που αποκτούν από τα πετρελαϊκά τους έσοδα, κυρίως μετατρέποντάς τον σε χρυσό: το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη. Και οι τρεις συντρίφτηκαν άγρια. Όπως οι Αμερικανοί Ινδιάνοι. Αντιμέτωποι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήταν σε θέση να αμυνθούν.

Με τη Ρωσία, είναι διαφορετικά, έχει αυτή την ικανότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιτεθούν κατά μέτωπο στη Ρωσία, όπως τρελά ήθελαν κάποιοι, όχι μόνο επειδή οι Ρώσοι έχουν ισχυρότερες ατομικές βόμβες, σε μεγαλύτερο αριθμό, που μεταφέρονται από ταχύτερους πυραύλους, όχι μόνο επειδή οι Αμερικανοί θα θεωρούνταν επιθετικοί στα μάτια του κόσμου, αλλά επειδή αποκαλύπτοντας σε όλο τον κόσμο την πραγματική αιτία του πολέμου, οικονομική και νομισματική, θα είχαν σίγουρα επιταχύνει τη διαδικασία, η οποία είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτη μακροπρόθεσμα, της αποδολάριοποίησης των παγκόσμιων οικονομιών, της αποκάλυψης ότι το δολάριο είναι εγγενώς μια απάτη.

Η Αμερική έπρεπε να βρει έναν τρόπο να διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας χωρίς να φαίνεται ότι είναι ο επιτιθέμενος. Πιστεύει ότι βρήκε αυτόν τον τρόπο, υποδαυλίζοντας την ουκρανική υπόθεση επί σειρά ετών.

Ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα που του έστησε η Αμερική, επιτιθέμενος σε μια χώρα με την πραγματική αιτιολογία ότι οι ρωσικοί πληθυσμοί όχι μόνο κακομεταχειρίστηκαν εκεί (χιλιάδες θάνατοι αμάχων μέσα σε οκτώ χρόνια), αλλά και ότι είναι πιθανό να κακομεταχειριστούν ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον (ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώθηκε μπροστά από τις αυτονομιστικές επαρχίες στο σημείο να τους επιτεθεί).

Δεν οδεύουμε “προς μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”. Αυτή η “άμεση αντιπαράθεση” είναι ήδη εδώ, και ήταν από την αρχή. Αυτός, και τίποτε άλλο, είναι ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία.

Είναι παράλογο, ακόμη και γελοίο, να ανάγεται η ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο στην προσωπικότητα του Πούτιν.

Αν ο Μπάιντεν αποφάσισε, τόσο γρήγορα, να ξοδέψει τόσο σημαντικά ποσά, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, μέσω των Ουκρανών, είναι επειδή υπερασπίζεται κάτι άλλο, ανείπωτο, από την τύχη αυτών των φτωχών Ουκρανών.

Θα δούμε πώς θα τα καταφέρει ο Πούτιν, ο οποίος υποστηρίζεται από το 90% του ρωσικού πληθυσμού.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος είναι αντιφατικές. Για κάποιους, ο ρωσικός στρατός προχωρά αργά αλλά σταθερά καταλαμβάνοντας θέσεις που οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν, για άλλους έχει βαλτώσει και απέναντι σε έναν αποφασισμένο ουκρανικό στρατό, πολύ καλά εξοπλισμένο από τη Δύση, θα καταλήξει να χάσει, στην καλύτερη περίπτωση το πρόσωπό του, στη χειρότερη ό,τι έχει κατακτήσει.

Στην πραγματικότητα, το αν τελικά η Ρωσία κατακτήσει ή όχι τις “αποσχιστικές δημοκρατίες” της Ανατολικής Ουκρανίας δεν είναι το κύριο ζήτημα, είναι δευτερεύον σε σχέση με τον πραγματικό λόγο του πολέμου. Αυτό το κίνητρο είναι η αναγκαία συντριβή, η καταστροφή της Ρωσίας, που είναι ένοχη για την επίθεση στην κυριαρχία του δολαρίου, του απόλυτου εργαλείου της παγκόσμιας ηγεμονίας της Αμερικής.

Και αφού δεν είναι δυνατόν να μειωθεί η Ρωσία στρατιωτικά, η Αμερική έχει αναλάβει να τη μειώσει οικονομικά μέσω αυτού του μπερδεμένου κύματος δρακόντειων οικονομικών και νομισματικών κυρώσεων χωρίς όρια, που έχουν σκοπό να είναι καταστροφικές, το οποίο σήμερα πέφτει βροχή εναντίον της και το οποίο δεν έχει καμμία σχέση με τον στρατιωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μόνο ως πρόσχημα για την κήρυξη αυτού του οικονομικού πολέμου.

Αυτός ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι η συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά ο στόχος ήταν να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ωθήσουμε τον Πούτιν να διαπράξει αυτή την επιθετικότητα, όπως ο Ντέιβι Κρόκετ, ο καουμπόης ήρωας των παιδικών μας χρόνων του 19ου αιώνα, ενθάρρυνε τους Ινδιάνους να διαπράξουν απαιτήσεις από τις οποίες “τιμωρήθηκαν” με το να σφαγιαστούν όλοι.

Πώς θα αντιμετωπίσει η Ρωσία αυτόν τον οικονομικό πόλεμο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα, περισσότερο από τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Κάθε θεμιτή συγκίνηση για τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν εκεί στην άκρη.

Η Ρωσία διαθέτει πραγματικά περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει αυτόν τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο

Όπως είχε και στο πρόσωπο του Ναπολέοντα, ο οποίος, με το πρόσχημα της εισαγωγής των “αξιών” της Γαλλικής Επανάστασης (στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας υπάρχει μια βάση αγάλματος, χωρίς άγαλμα, και αν δεν υπάρχει, είναι επειδή είχε προγραμματιστεί να τοποθετηθεί εκεί το άγαλμα του αυτοκράτορα που θα έβαζε τέλος στη δουλοπαροικία στη Ρωσία, και καθώς αυτός ο αυτοκράτορας είναι ο Ναπολέων, κανείς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη εκεί…). ), προσπαθούσε να πείσει τη Ρωσία να μη συμμορφωθεί με τον ηπειρωτικό αποκλεισμό που είχαν διατάξει οι Άγγλοι μετά τη συντριπτική νίκη τους στο Τραφάλγκαρ. Για τους Αγγλοσάξονες, ο πόλεμος είναι πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός.

Ακριβώς όπως μπόρεσε να αντιμετωπίσει το “Μπαρμπαρόσα” του Χίτλερ, το οποίο είχε ως στόχο την κατάκτηση ενός “ζωτικού χώρου”, αλλά το οποίο μπόρεσε να αποκρούσει με κόστος δεκάδες εκατομμύρια θανάτους πολιτών και στρατιωτών.

Η μάχη του Ντονμπάς, τις αποτρόπαιες εικόνες της οποίας μας δείχνουν καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ το άλλο μέρος είναι η τρομερή μάχη που διεξάγεται, σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα.

Νομίζω ότι οι Αμερικανοί υποτιμούν την ικανότητα των Ρώσων να αντισταθούν σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος θα είναι μακρύς και σκληρός για όλους, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και για εμάς τους Ευρωπαίους.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα την κερδίσουν, ακόμη και αν είναι οι ισχυρότερες, σχεδόν σε όλα.

Η Ρωσία έχει υγιή οικονομικά. Έχει μικρό χρέος. Δεν έχει δημοσιονομικό έλλειμμα. Έχει εμπορικό πλεόνασμα. Αυτό δεν ισχύει, κατά πολύ, για όλες τις χώρες που περιστρέφονται γύρω από το δολάριο και βρίσκονται υπό την αναγκαστική κυριαρχία του. Έχει σχεδόν σε όλους τους τομείς την ικανότητα να είναι αυτόνομη, μια ικανότητα που ενισχύθηκε με την πάροδο του χρόνου από τις προηγούμενες “κυρώσεις”. Η “ρήξη” της με τον κόσμο, που επιθυμούν οι Αμερικανοί, είναι πάνω απ’ όλα με τη Δύση, η οποία είναι η ίδια υποδουλωμένη στο δολάριο. Οι δύο γίγαντες που είναι η Κίνα και η Ινδία, για να μιλήσουμε μόνο γι’ αυτές, αντιστέκονται σε αυτές τις “κυρώσεις”. Η επικοινωνία της Ρωσίας σε όλους τους τομείς με τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνεται σίγουρα μέσω αυτών και θα συνεχίσει να γίνεται.

Ας ελπίσουμε μόνο ότι κανένας από τους δύο “τρελούς”, ο Πούτιν και εξίσου ο Μπάιντεν, δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ευτυχώς, το χειρότερο δεν είναι ποτέ σίγουρο.

Yves Maillard

Επίτιμος καπετάνιος του Πολεμικού Ναυτικού

Πρώην ναυτικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα

Μηχανικός ατομικής μηχανικής (όπλα)

του στρατηγού Dominique Delawarde

reseauinternational.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *