Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στο περιθώριο. 

Και τι δεν έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να κερδίσει την ευγνωμοσύνη του καθεστώς του Κιέβου, επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία με τον κίνδυνο να παγώσουν οι Έλληνες, διέλυσε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και πολλά ακόμη. Όμως αντί να ακούσει ένα ευχαριστώ βλέπει τον Ουκρανό ΥΠΕΞ να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την ουδέτερη Τουρκία που δεν επέβαλε καμία κύρωση στη Ρωσία.

«Τηλεφώνημα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ευγνώμων προς την Τουρκία για τη διοργάνωση του επόμενου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ελπίζω ότι υπό την ηγεσία της τουρκικής μεσολάβησης αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ειρήνης στην Ουκρανία και την ασφάλειά μας», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

«Ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση»

Η Ρωσία από την πλευρά της επισημαίνει πως δέχθηκε την προσφορά της Τουρκίας να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά, αφού έλαβε υπόψη της «την ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση» της «σε σύγκριση με άλλες χώρες» που κατέφυγαν στη ρωσοφοβική καμπάνια.

«Η Τουρκία έχει πάρει μία πιο ισορροπημένη και ανεξάρτητη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτή η ρωσοφοβική καμπάνια δεν μπόρεσε να ελκύσει ούτε την τουρκική κυβέρνηση ούτε τον λαό συνολικά» τονίζει η κα Ζαχάροβα.

Προσθέτει ότι «για αυτούς τους λόγους και λαμβανομένης υπόψιν της ισορροπημένης γραμμής της Αγκυρας, δεχθήκαμε την προσφορά της Τουρκίας να συνεισφέρει στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά».

Και καταλήγει: «Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τις μεσολαβητικές της προσπάθειες και ιδιαίτερα για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και τις προσπάθειες για την επί της αρχής επίλυση της κατάστασης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *