Λίγες βδομάδες πριν σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, ακούσαμε την ανάγνωση από το κατά Λουκά Αγίου Ευαγγελίου για την θεραπεία του δαιμονισμένου Γαδαρηνού. Είδαμε, πως οι εξόριστοι δαίμονες μπήκαν σε ένα τεράστιο κοπάδι χοίρων και στην συνέχεια πνίγηκαν. Και πώς οι κάτοικοι αυτής της χώρας, δυσαρεστημένοι και φοβισμένοι από τα γεγονότα, έδιωξαν τον Χριστό από την χώρα τους. Την ίδια περικοπή στον ορθόδοξο ναό στην Οξφόρδη άκουσε και η Αγγλίδα Λόρα Τζένσον. Μάλλον τότε δεν φανταζόταν, ότι σε δύο εβδομάδες θα αναγκαζόταν να αποχωρήσει από το Facebook. Στην Οξφόρδη έγινε αντικείμενο επιθέσεων από άθεους και δημοσιογράφους επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί τον Χριστό, τον οποίο οι υπάλληλοι της Marks & Spencer, κυριολεκτικά, θα αντικαθιστούσαν με τα γουρούνια.

Στη Δύση, τα Χριστούγεννα εδώ και καιρό έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη εμπορική ευκαιρία

Τι συνέβη? Υπάρχει μια καλή παράδοση στην Αγγλία. Κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, που συμπίπτει με την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων των ορθοδόξων, μαζεύονται κέρματα σε ένα ειδικό φάκελο, έτσι ώστε αργότερα, αυτά τα χρήματα να μοιραστούν στους άστεγους ως ανάμνηση του γεγονότος, ότι ο Χριστός γεννήθηκε σε ένα στάβλο με ζώα γιατί δεν βρέθηκε για Αυτόν χώρος στην ανθρώπινη κατοικία. Ωστόσο, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά γενικά στον δυτικό κόσμο, τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί, εδώ και πολύ καιρό, σε μια μεγάλη εμπορική ευκαιρία. Η υπέροχη, κατά τα άλλα, παράδοση της προσφοράς δώρων και των δωρεών μέσω της διαφήμισης και διαφόρων κινήσεων μάρκετινγκ – παίρνει μια διεστραμμένη μορφή καταναλωτικού οργασμού, όταν οι έμποροι, με κάθε κόστος, προσπαθούν κα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την όμορφη αυτή παράδοση. Φέτος, λοιπόν, η Marks & Spencer αποφάσισε να φτιάξει τους ειδικούς φακέλους για συγκέντρωση δωρεών και να τα διακοσμήσει με εικόνες γουρουνιών από τα κινούμενα σχέδια. Επίσης αντικατέστησε την παραδοσιακή ευχή «Merry Christmas» σε «Merry pigmas». Για όσους δεν ξέρουν Αγγλικά να εξηγήσουμε ότι το «Merry Christmas» συνήθως μεταφράζεται ως «Ευτυχισμένα Χριστούγεννα», η ετυμολογία της λέξης Christ’s Mass – Λειτουργία του Χριστού – Θεία λειτουργία, η ημέρα του Χριστού. Έτσι, ο χαιρετισμός Меrry Christmas μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως «ευτυχισμένη ημέρα του Χριστού» ή «χαρούμενη λειτουργία του Χριστού». Όπως μπορούμε να δούμε, η Marx & Spencer αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την λέξη Christ (Χριστός) με τη λέξη pig (γουρούνι) στην χριστουγεννιάτικη ευχή του φακέλου. Ενώ πάνω στον φάκελο απεικονίζονται χοιρινές μουσούδες με καπελάκι του Αη Βασίλη. Σε άλλες ευχετήριες κάρτες αυτής της σειράς αναγράφονται «Merry percymas».

Γιατί το έκαναν αυτό; Πιθανότατα, απλώς επειδή τα γουρούνια αποφέρουν καλά κέρδη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το “Purcy Pig” είναι μια καλά προωθημένη επωνυμία που φέρνει στην αλυσίδα Marks & Spencer κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλλον θεώρησαν ότι εάν θα αντικαταστήσουν το όνομα του Χριστού στις ευχετήριες κάρτες με το όνομα «Purcy the pig» θα βγάλουν περισσότερα λεφτά. Εδώ μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

«Βρετανοί δημοσιογράφοι γράφουν, χλευαστικά, ότι οι «εξοργισμένοι χριστιανοί επιτέθηκαν στην M&S λόγω των χαρούμενων γουρουνιών».

Ωστόσο, μια τέτοια αντικατάσταση φάνηκε βαθιά προσβλητική όχι μόνο για την ορθόδοξη συγγραφέα Λόρα Τζένσον αλλά και για πολλούς άλλους πελάτες αυτού του πολυκαταστήματος. Η Λόρα Τζένσον μαζί με άλλους απηύθυναν παράπονα, ζητώντας να αποσυρθούν από την αγορά οι συγκεκριμένες ευχετήριες κάρτες. Επίσης, δημοσιεύσαν στο Facebook καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της Marks & Spencer, όπου πωλούνται οι ευχετήριες κάρτες, το αίτημα για την απόσυρση αυτών. Αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός του Facebook της Λόρα Τζένσον είναι μπλοκαρισμένος ενώ οι Βρετανοί δημοσιογράφοι γράφουν, χλευαστικά ότι οι «εξοργισμένοι χριστιανοί επιτέθηκαν στην M&S λόγω των χαρούμενων γουρουνιών» υποστηριζόμενοι ότι είναι ανεπίτρεπτο και προσβλητικό να αντικαθιστούν το όνομα του Χριστού με ένα γουρούνι κινουμένων σχεδίων». Παράλληλα, αναδημοσίευσαν σχόλια από το Facebook τα οποία αναφέρουν πως οι χριστιανοί δεν πρέπει να ασχολούνται με ανοησίες, να κρατούν την ψυχραιμία τους και να μην τους προσβάλλει μία εμπορική μάρκα όπως το γουρουνάκι Purcy.

Αρκετά έντυπα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των χριστιανικών, στράφηκαν στην Marks & Spencer ζητώντας εξηγήσεις αλλά οι τελευταίοι δεν βιάζονται να ζητήσουν συγγνώμη, ούτε και θέλουν να αποσύρουν από την αγορά τις προσβλητικές, για τους Χριστιανούς, ευχετήριες κάρτες.

Επιμέλεια – Ιερομόναχος Τύχων (Βασίλιγιεβ)
Μετάφραση – Σάββας Λαζαρίδης

Pravoslavie.ru

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *