Οι επιστήμονες επικρίθηκαν επίσης για ανεπαρκή αξιολόγηση, καθώς απέτυχαν να υποδείξουν πώς η έρευνά τους θα έπρεπε να «μειώσει τον αποκλεισμό και να βελτιώσει την ενσωμάτωση»

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας αντιμετωπίζουν δίωξη από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας για την «ηθική» τους πίσω από ένα έγγραφο που δείχνει πώς οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται από μετανάστες.

Η καθηγήτρια Kristina Sundquist και οι συνάδελφοί της βρίσκονται υπό έρευνα από το Συμβούλιο Εφέσεων για Ηθική Αναθεώρηση, ένα όργανο που αναφέρεται απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας της Σουηδίας, για το εάν είχαν ή όχι «δεοντολογική άδεια» για να χειρίζονται «ευαίσθητα δεδομένα».

Τα εν λόγω δεδομένα σχετίζονται με την ταυτότητα των βιαστών στη Σουηδία, η οποία κορυφώθηκε στην εργασία « Σουηδικοί δράστες βιασμού — Μια λανθάνουσα ανάλυση τάξης. 

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται δυσανάλογα σε περιπτώσεις βιασμού και διαπράττουν τη συντριπτική πλειονότητα της σεξουαλικής βίας, αν και οι συγγραφείς δεν προσπάθησαν αρχικά να βρουν μια σχέση μεταξύ της μεταβλητής και του βιασμού.

«Οι μετανάστες ήταν απλώς μια μεταβλητή και αποδείχθηκε μια πολύ αξιοσημείωτη ανακάλυψη, καθώς υπήρχαν πολλοί μετανάστες και άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό σε αυτήν την ομάδα»,  είπε ο καθηγητής Sundquist.

Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, το όργανο του σουηδικού Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε μια έρευνα για το εάν ο καθηγητής είχε ή όχι «δεοντολογική άδεια» να «δοκιμάσει την υπόθεση εάν οι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται στα στατιστικά στοιχεία για τους καταδικασμένους βιαστές».

Οι επιστήμονες επικρίθηκαν επίσης για ανεπαρκή αξιολόγηση, καθώς απέτυχαν να υποδείξουν πώς η έρευνά τους θα έπρεπε να «μειώσει τον αποκλεισμό και να βελτιώσει την ενσωμάτωση».

Ο καθηγητής Ardavan Khoshnood, απάντησε χαρακτηρίζοντας την εισαγγελία «ντροπή», προσθέτοντας ότι αυτός και οι συνάδελφοί του – συμπεριλαμβανομένου ενός μετανάστη συγγραφέα – κατηγορούνται για «διεξαγωγή και δημοσίευση παράνομης έρευνας».

«Ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να ανακαλύψει πώς είναι η μετανάστευση. Παραδόξως, αυτή η μεταβλητή αποδείχθηκε αρκετά σημαντική και δεν ξέραμε εκ των προτέρων τι θα έδειχνε η μελέτη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα προφίλ του δράστη, να μάθουμε ποιος είναι ο τυπικός δράστης», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *