Με επιστολή του που Διδάσκει Δημοκρατία, Ανδρισμό και Εθνική Αξιοπέπεια

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιώντας ότι το μπλοκ κινδυνεύει να γίνει «οργανισμός υπό κεντρική διαχείριση, ο οποίος διοικείται από θεσμούς που στερούνται δημοκρατικού ελέγχου».

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki απηύθυνε  την  επιστολή  του στους ηγέτες, τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της  ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο όπου τα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφετερίζονται  εξουσίες που δεν έχουν βάσει των Συνθηκών και επιβάλλουν τη θέλησή τους στα κράτη μέλη».

«Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε  εναντίον της σταδιακής μετατροπής της Ένωσης σε μια οντότητα που θα πάψει να είναι μια συμμαχία ελεύθερων, ίσων και κυρίαρχων κρατών, και αντ’ αυτού να γίνεται ένας ενιαίος, κεντρικά διαχειριζόμενος οργανισμός, ο οποίος  διοικείται από θεσμικά όργανα που στερούνται δημοκρατικού ελέγχου από τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών.»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός απαρίθμησε επίσης αρκετές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Brexit, μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης «που απειλεί να αποδυναμώσει ή ακόμη και να διαλύσει τη ζώνη του ευρώ» και την κρίση φυσικού αερίου και της ενέργειας που «απειλεί εκατομμύρια πολίτες με φτώχεια».

«Η πορεία της Ένωσής μας τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί χρονικό επιτυχίας. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε περαιτέρω κρίσεις, πρέπει να αλλάξουμε τους τρόπους μας» προειδοποίησε ο  κ. Μοραβιέτκι.

«Η δημοκρατία δοκιμάζεται»:  Ο Πολωνός πρωθυπουργός καταγγέλλει στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας  ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατών μελών 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία «παραμένει πιστό μέλος» του μπλοκ των 27 εθνών, και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ακούσουν τα επιχειρήματα της χώρας του : « Πρέπει να  είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο», με την ελπίδα να βρεθεί «μια λύση που θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωσή μας».

Η επιστολή του κ. Μοραβιέτκι απεστάλη μετά την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου  ότι  ορισμένες διατάξεις των συνθηκών της ΕΕ είναι ασύμβατες  με τους νόμους της Βαρσοβίας, με καταληκτική ετυμηγορία  ότι οι νόμοι του πολωνικού κράτους  υπερισχύουν.

Η απόφαση ορόσημο ορίζει ότι η Πολωνία έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας της ΕΕ, καθώς επίσης τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε καταγγείλει ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παραβιάζουν τα δικαιώματα των εθνών μελών της, σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δοκιμάζεται» και ότι «βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι» στην ιστορία του μπλοκ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το εκτελεστικό όργανο θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του για να εξασφαλίσει ότι ο νόμος της  ‘Ενωσης  θα διατηρήσει την υπεροχή του μετά την πολωνική απόφαση.

Η φιλονικία για την υπεροχή ποιού νόμου είναι ένα άλλο σημείο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας. Οι δυο τους έχουν συγκρουστεί για την αντίθεση των Βρυξελλών στις διοικητικές  ζώνες της Πολωνίας που απαγόρευσαν  δημόσιες εκδηλώσεις οπαδών του  (σεξουαλικού) «Ουράνιου Τόξου» καθώς και για την απόφαση του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου που καταδίκασε την Πολωνία να πληρώνει ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ επειδή δεν τερματίζει τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *