Η κυβέρνηση περιμένει από τους δήμους να της πουν φέρτε μας ιδιωτικές επενδύσεις. Ανέκδοτο όχι απλά κρύο, αλλά να πουντιάσεις. Κάτι δεν πάει καλά; 

Διάβασα ανάμεσα στα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ετήσιο συνέδριο των δημάρχων και τα εξής “..,μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ιδιωτικές επενδύσεις, που θα γίνουν σε κάποιον δήμο της χώρας. Στις ιδιωτικές επενδύσεις βλέπουμε τους Δημάρχους ως εταίρους…”. Τα ξαναδιάβασα, δυο φορές μάλιστα, μπας και δεν κατάλαβα αν κάτι άλλαξε ή κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση.  

Και τι έπρεπε να κάνει, ως υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Σκυλακάκης, θα μου πείτε. Να βάλει τους δημοτικούς άρχοντες στη γωνία όρθιους, στο ένα πόδι, μέχρι να ορκιστούν πως δεν θα κατεβάζουν τους δημότες στους δρόμους,  έτσι και τολμήσει ιδιώτης να χτίσει όχι εργοστάσιο αλλά και επιπλάδικο, στον δήμο; Στον όποιο δήμο. Και ας είναι άνεργοι οι μισοί δημότες του; 

Ίσως χρειαστεί να γίνει και αυτό…

Προς ώρας όμως ας σταθούμε και με τα δύο πόδια μας στη δική μας γνώμη, ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ιδιωτικές επενδύσεις στην κυβέρνηση ή αντίθετα ότι κάτι ετοιμάζεται να πάει καλά και το κρύβουν…

Να ξεκινήσουμε με τον φόβο ότι κάτι δεν πάει καλά καθώς η αισιοδοξία του κ. Σκυλακάκη, ότι, έστω και ένας Δήμος της χώρας, θα υποδεχθεί και θα καλωσορίσει ιδιώτες επενδυτές και ιδιωτικές επενδύσεις, ξεπερνάει κάθε όριο φαντασίας (όταν μιλάμε για Ελλάδα ). 

Ξεπερνάει και την πιθανή σκέψη ότι μπορεί να βρεθεί Δήμαρχος, (έστω και κομματικά προσκείμενος στην κυβέρνηση), που θα σπάσει το 45χρονο κατεστημένο να αποτελούν οι Δήμοι τους βασικούς διώκτες των επενδύσεων.

Τι νομίζουμε δηλαδή; Ότι γίναμε Γαλλία όπου οι δήμοι έκαναν και κάνουν επανάσταση όταν η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει εργοστάσια στον δήμο τους ή δεν τους εξασφαλίζει πυρηνική ενέργεια με τοπικές πυρηνικές μονάδες; Και ας μη ξεχνάμε ότι το σύνολο πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρισμού στη Γαλλία ξεπερνά το 70%.

Στο Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία οι πυρηνικές μονάδες (και όχι ναυπηγεία και οι άλλες μονάδες που κυνηγάμε στην Ελλάδα) εξασφαλίζουν ενέργεια μέχρι και 40%. 

Στην κακιάς ώρας σοβιετία του Ελλάδιστάν είναι υπό διωγμό, ως επάρατες, αυτές οι επενδύσεις. 

Και μην ανατρέχετε στα γλυκόλογα και στα τυποποιημένα λογύδρια με τα καλωσορίσματα που ακούγονται στα συνέδρια και στις ημερίδες, για τις ιδιωτικές επενδύσεις, από το στόμα Δημάρχων της σοβιετίας μας .

Η αλυσιδωτή αντιδικία της κυβέρνησης με τους Δήμους, σε επενδύσεις που τρέχουν, είναι η πειστικότερη επιβεβαίωση όλων εκείνων που και εμείς υποστηρίζουμε, από τη στήλη. 

Η κυβέρνηση τραβιέται ήδη στα δικαστήρια επειδή τόλμησε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά.

Τον ίδιο δρόμο θα πάρουν και οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις στο πρώην κρατικό λιμάνι του Πειραιά, που επίσης τόλμησε η κυβέρνηση να τους ανάψει πράσινο.

Ακολουθούν άλλες 3-4 προσφυγές στο ΣτΕ για ιδιωτικές επενδύσεις συνδεδεμένες με την αποκρατικοποίηση σε λιμενικές και άλλες υποδομές της χώρας.

Ποιος είναι ο υπαίτιος ή ο σκόπιμος λόγος, αν θέλετε, για την 45χρονη, μόνιμη ανατροπή, των ιδιωτικών επενδύσεων από όλους τους Δήμους; 

Η μικροκομματική αντιπολίτευση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ομάδων ψηφοφόρων των Δημάρχων. 

Παράλληλα η μόνιμη, για 10ετίες, πολεμική των αριστερών δυνάμεων της …προόδου, καθώς δεν γνωρίζουν άλλη μορφής αντιπολίτευση…

Κατεβάζουν στους δρόμους των Δήμων τους αφισοκολλητές και τους κλακαδόρους, που τους στέλνει το κάθε κόμμα ενάντια στη συγκεκριμένη επένδυση. Όλα τα κόμματα. Από κοντά και τα δεκανίκια των κομμάτων και οι δήθεν “κινήσεις” που συνθέτουν τα κρυφά κανάλια κομμάτων.

Αντίκρυ στα όσα εμείς πιστεύουμε για τον διωγμό των ιδιωτικών επενδύσεων, από τους Δήμους, (για τις επενδύσεις κρατικών μονοπωλίων αλλάζει το πράγμα…) είναι ίσως μια πιθανή έκπληξη από την κυβέρνηση. Να επισπεύσει, ας πούμε, τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ώστε να σταματήσει και το βραχυκύκλωμα ιδιωτικών επενδύσεων. Οπότε η κυβέρνηση προϊδέασε τους Δήμους και με τα λόγια του κ. Σκυλακάκη. Αλλά με προεκλογικό το 2022 και ψάχνοντας (ίσως) κατάλληλη περίοδο αιφνιδιασμού με εκλογές ζητάς συνεργασία των Δήμων για τις επενδύσεις; Ούτε για ανέκδοτο δεν στέκει στην Ελλάδα.

george.kraloglou@capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *