«Σφυρίζει αδιάφορα» για την τουρκική επιθετικότητα η Ουάσιγκτον

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα», εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά φερέφωνα στα ΜΜΕ που διακήρυσσαν ότι οι ΗΠΑ εγγυώνται τα ελληνικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έναντι της Τουρκίας.

Να σημειώσουμε ότι η συμφωνία μετατροπής της Ελλάδας σε μία απέραντη αμερικανική βάση έναντι μηδενικών αμερικανικών ανταλλαγμάτων καταδείχθηκε πανηγυρικά. 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εξηγήσεις που διέρρεαν οι κυβερνητικοί στην Αθήνα που δήλωναν ότι «η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη».

Η αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει, τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία, σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον πλέον, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Δεν αναφέρεται πουθενά στα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτή την κυριαρχία (ΑΟΖ), ούτε καν στην υφαλοκρηπίδα! Και πώς θα μπορούσε άλλωστε; ΟΙ ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε τα 10 μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, όπως και η Τουρκία άλλωστε. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα!

Στην ίδια επιστολή αναφέρει την ανάπτυξη… αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης (!), αναγνωρίζοντας μεν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της (πλην των Δωδεκανήσων, όμως)!

Για τα Δωδεκάνησα επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόζει την συνθήκη του 1947, όπως ακριβώς ζητά η Τουρκία: Mόνο δυνάμεις για την τήρηση της εσωτερικής ασφάλειας! 

Η πρόβλεψη αφορά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Σαμοθράκη, βασικά) για να δημιουργήσουν στρατηγικό βάθος στην βάση της Αλεξανδρούπολης και να είναι σε «ακτίνα βολής» τα ρωσικά πλοία που εξέρχονται από τα Δαρδανέλια!

Και συνολικά να χρησιμοποιούν αυτές τις βάσεις ως βατήρα για «άλμα» δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Καμμία αναφορά στην Σκύρο στο κυρίως κείμενο ή στο τροποποιητικό πρωτόκολλο της MDCA. Η συμπερίληψη της Σκύρου θα αποτελούσε έμπρακτη απόρριψη, εκ μέρους των ΗΠΑ, των πολυετών τουρκικών απαιτήσεων για αποστρατιωτικοποίηση πολλών νησιών του Αιγαίου και αποκλεισμό τους από τον σχεδιασμό ασκήσεων και επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *