Την αποστολή άχρηστων για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης ρούχων καταγγέλλει ο Αρχιμανδρίτης Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Αγαθάγγελος Γεώργιος Γιανναράκης.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook κάποιοι έχουν στείλει στο Αρκαλοχώρι ακόμα και νυφικά, άπλυτα εσώρουχα και σκισμένα παπούτσια και σεντόνια.

“Μας έχετε στείλει πολλούς τόνους ρούχα άχρηστα, αποκριάτικες στολές, νυφικά, κουβέρτες σκοροφαγομένες, φορεμένα σκισμένα καλσόν, άπλυτα εσώρουχα, σκισμένα σεντόνια, χιλιάδες παπούτσια σκισμένα. Βοηθώ σημαίνει σέβομαι όχι ξεσκαρτάρω πατάρι, ντουλάπα. Υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Σεβασμός. Εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να ξεχωρίσουν ρούχα ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Σας παρακαλούμε. Μην στέλνετε κουρέλια και σκουπίδια” αναφέρει χαρακτηριστικά.»

   Διάβασα αυτήν την κατάπτυστη είδηση και ειλικρινά νοιώθω να με πλημμυρίζουν οργή και αγανάκτηση γι’ αυτήν την  κυριολεκτικά αισχρή συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Σε κανένα δεν αξίζει τέτοια  προσβολή, πόσο μάλλον στους περήφανους  κατοίκους της λεβεντογέννας Μεγαλονήσου.

  Θυμήθηκα το πώς ένοιωσα όταν στο σεισμό του 1999 πήγα όπως όλοι στα γραφεία της Κοινότητας Θρακομακεδόνων για πληροφορίες και μια κυρία του Ερυθρού Σταυρού μου έτεινε μια φρατζόλα ψωμί. Εκείνη την ώρα συνειδητοποίησα ότι ήμουν άστεγη στο δρόμο κι η φρατζόλα μεταβλήθηκε σε οδυνηρή μαχαιριά που ακόμα με πονάει.

Προτείνω ο Δήμος Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, οι κάτοικοι του οποίου έχουν νοιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει να ξεσπιτώνεσαι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, να αναλάβει μια πρωτοβουλία να σταλούν στις πληγωμένες περιοχές της Κρήτης ρούχα και λοιπά  είδη πρώτης ανάγκης που θ’ απαλύνουν τον πόνο των χειμαζόμενων συμπατριωτών μας  χωρίς να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους. Είναι νοικοκυραίοι όχι επαίτες.

 Θα είναι  μια χειρονομία συμπαράστασης κι  ίσως εξιλέωσης για την επαίσχυντη  ενέργεια εκείνων που τους έστειλαν κουρέλια και σκουπίδια. Μια πράξη γνήσιας αλληλεγγύης από τους ομοιοπαθείς Αχαρνείς και Θρακομακεδονίτες η οποία  θ’ ακυρώνει το γνωστό τετράστιχο του Κωστή Παλαμά που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και στις μέρες μας.

«Στην αργατιά, στη χωρατιά το χιόνι, η γρίπη, η πείνα, οι λύκοι,

Ποτάμια, πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη.

Χειμώνας άγριος. Κι η φωτιά, καλοκαιριά στην κάμαρά μου.

Ντρέπομαι για την ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου.»

(Κωστή Παλαμά, από την Ποιητική συλλογή «Ο κύκλος των τετράστιχων» )

                                                                          Βαρβάρα Ταβλαρίδου Μπακάλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *