Πολλοί πήγαν διακοπές, άλλοι ξεκουράστηκαν στο χωριό τους, αρκετοί προτίμησαν να πηγαίνουν για μπάνιο εδώ κοντά. Όλοι όμως «γεμίσαμε τις μπαταρίες μας» για να βγάλουμε τί; το φθινόπωρο; προφανώς όχι. Προσδοκούμε  να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς προβλήματα υγείας. Όπως τα μυρμήγκια, τα οποία μεριμνούν εργαζόμενα, αποθηκεύουν τροφές για όλους τους κρύους μήνες, έτσι και εμείς παίρνουμε δυνάμεις για όλο τον χειμώνα. Δεν λέμε «έκανε πολλά μπάνια το καλοκαίρι και τον χειμώνα δεν τον έπιασε τίποτα»; (το ίδιο ισχύει και τις διακοπές στο βουνό). Την πρώτη κάθε μήνα τί λέμε; καλό δεκαήμερο; Θα ήταν μισή ευχή. Έτσι λοιπόν δεν αρκούμαστε στο κολοβό φθινόπωρο, αλλά ευχόμαστε σε όλους ολοκληρωμένα: Να έχετε καλό χειμώνα.

Ο Χρόνος είναι σχετικός και ο καθορισμός της αρχής του, ορίζεται κατά συνθήκη. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ως αρχή του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Αργότερα καθιέρωσαν τον Μάρτιο, τον οποίο εφήρμοσαν και οι Ρωμαίοι. Οι Πόντιοι δεν έπαψαν να τιμούν τον Σεπτέμβριο. Πολύ αργότερα, από την Δύση. μας επιβλήθηκε ὁ Ιανουάριος. Παρατηρούμε όμως ότι ὁ Σεπτέμβριος είναι αρχή της σχολικής χρονιάς, της πολιτικής, της νομικής, της αγροτικής, της αθλητικής, της τηλεοπτικής, της εκκλησιαστικής, της συγκοινωνιακής και γενικώς η αρχή των περισσοτέρων αλλαγών. Συνηθίζουμε να λέμε καλή σεζόν, καλή σχολική χρονιά, καλή αθλητική χρονιά κ.τ.λ. Ταιριάζει λοιπόν και είναι δόκιμη η ευχή: Καλή χρονιά

Για τους εμβολιασμούς η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός (bullying) και ο εκβιασμός εναντίον μιας μερίδας του λαού καλά κρατεί. Είναι γνωστό ότι στην κορυφή της διαφθοράς παγκοσμίως, βρίσκεται ο χώρος της υγείας-φαρμάκου-διατροφής. Το θέμα των εμβολίων έχει προ πολλού φύγει από τις αρμοδιότητες της ιατρικής, και έχει μετατραπεί σε πολιτικό. Όταν λέμε πολιτικό δεν εννοούμε κομματικό. Το ότι υποβάλλουν όλο τον πλανήτη σε μαζική υστερία, μας βάζει σε πολλές υποψίες. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παραθυράκηδες ιατροί, θαρρείς ότι λειτουργούν ως οργανωμένη συμμορία. Όπως είπε κάποιος σπουδαίος επιστήμονας: «έχουν παραμερίσει την επιστημοσύνη τους, και έχουν γίνει όργανα των πολιτικών».

Για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις, ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούμε να δώσουμε κάποιες πληροφορίες: Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna είναι εμβόλια «τεχνολογίας» mRNA. Αυτά λοιπόν παρεμβαίνουν στο DNA του οργανισμού, και έχουν κατηγορηθεί για πολλές παρενέργειες, θανάτους και μεταξύ άλλων επηρεάζουν τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια και γενικώς δεν γνωρίζουμε τι αποτελέσματα θα έχουμε σε βάθος χρόνου. Στην ίδια λογική βρίσκονται και τα AstraZeneka, CanSinoBio (κινεζικό), και Gamaleya (ρωσικό).

Μια άλλη κατηγορία εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι τα εμβόλια της κλασσικής εμβολιαστικής λογικής, δηλαδή τα αδρανοποιημένα ολοκυτταρικά. Ο μηχανισμός αυτών των εμβολίων είναι ο εξής: ο ιός αδρανοποιείται εργαστηριακά (καθίσταται ανίκανος να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει νόσο, ουσιαστικά νεκρώνεται). Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει ο αδρανοποιημένος ιός όταν εισαχθεί στον οργανισμό είναι να διεγείρει τα Β-κύτταρα για να παραγάγουν αντισώματα που θα ενεργοποιήσουν την κυτταροτοξική δράση των Τ- κυττάρων. Στην περίπτωση επομένως αυτών των εμβολίων η «εντολή» είναι η εισαγωγή στον οργανισμό του αδρανοποιημένου στελέχους του ιού. Αυτή ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό, επί πολλές δεκαετίες, η λογική όλων των παραγομένων εμβολίων, και αυτή την λογική, την «πεπατημένη», ακολουθούν οι κινεζικές εταιρείες Sinovac και Sinopharm για να παράγουν τα εμβόλιά τους.

Μια επόμενη κατηγορία εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι τα πρωτεϊνικά εμβόλια. Πρόκειται επίσης για εμβόλια «κλασσικής λογικής» των οποίων ο μηχανισμός είναι ο ίδιος με αυτών που περιγράφονται παραπάνω, μόνο που σε αυτά αντί για ολόκληρο τον ιό χρησιμοποιείται μόνο η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, έτσι ώστε να μπορεί να χορηγηθεί ως εμβόλιο. Σε αυτά τα εμβόλια έχουν προχωρήσει αρκετά οι Sanofi μαζί με την GSK και η Canadian Biotech Medicago με την GSK.

Το βασανιστικό ερώτημα είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εισάγει τα Sinovac και Sinopharm τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το δεύτερο στις 1/6/21 ενώ το πρώτο στις 7/5/21. Πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου τα αποδέχεται.

Καλό χειμώνα, καλή χρονιά και με υγεία

Χάρης Δημούτσος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αχαρναϊκή» στις 26/9/21

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *