Με τον τερματισμό στη Δεξαμενή Κολωνακίου του υπεραθλητή Άγη Εμμανουήλ που έτρεξε συμβολικά τα πρώτα τριάντα χιλιόμετρα κατά μήκος όλης της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, την επαναλειτουργία του οποίου έχει αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη ακτιβιστική δράση της Περιφέρειας Αττικής.

Ο δρομέας διένυσε 33 χιλιόμετρα, περνώντας από 8 Δήμους της Αττικής, ξεκινώντας από τους πρόποδες της Πάρνηθας και τερματίζοντας στη Δεξαμενή. Στο σημείο αυτό πραγματοποιήθηκε μία μουσική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, με την Αρτέμιδα Ματαφιά και τη Μαριαλένα Ροζάκη οι οποίες τραγούδησαν  ακτιβιστικά τραγούδια.

Η σημερινή δράση είναι προάγγελος του μεγάλου υπερμαραθωνίου που θα τρέξει ο υπεραθλητής από την Πνύκα της Αττικής στις 11 Αυγούστου έως τη Γλασκόβη της Σκωτίας, όπου και θα τερματίσει την 1η Νοεμβρίου.  Να σημειωθεί ότι στη Γλασκόβη  το διάστημα μεταξύ 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή 40 χωρών.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Κατά τη σημερινή δράση επελέγηη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου με στόχο την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου πολιτισμού που βρίσκεται στην Αττική. Η  επαναλειτουργία και η αξιοποίησή του θα συμβάλλει ώστε το νερό αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται, υδροδοτώντας την ανάπλαση χώρων πρασίνου που θα συμβάλει στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας και τη βελτίωση του μικροκλίματος.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου σχετίζονται με τους παρακάτω στόχους:

  • Την προστασία του μνημείου.
  • Την ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη (8 Δήμοι).
  • Την αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  • Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Επισημαίνεται πως με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχωρά η διαδικασία ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και δημιουργείται στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης με κεντρικό πυλώνα την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έχει γίνει πρόσφατα, όλων των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα (Υπουργείο Πολιτισμού, ΕΥΔΑΠ, δήμοι, κ.α.), οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, θα ενταχθούν στη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Άγης Εμμανουήλ

Ο Άγης Εμμανουήλ είναι ένας καλλιτέχνης (ηθοποιός), υπερμαραθωνοδρόμος και ακτιβιστής που θα τρέξει 2.421 χιλιόμετρα, σε 80 συνεχείς ημέρες, ξεκινώντας την 11η Αυγούστου από την Πνύκα της Αττικής και θα τερματίσει την 1η Νοεμβρίου στη Γλασκόβη της Σκωτίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η σημαντικότερη μετά την ιστορική διάσκεψη του Παρισιού. Εκεί θα βρίσκονται όχι μόνο οι ηγέτες των κρατών που θα αποφασίσουν για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και χιλιάδες φορείς, οργανώσεις και πολίτες από όλον τον πλανήτη που θα διεκδικούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *