Εξίσωση του θύματος με τον θύτη…

Ο Ερντογάν αναμένεται σήμερα στην Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσει την φιέστα για την οποία εδώ και αρκετές ημέρες όλο το μιντιακό σύστημα της Τουρκίας προπαγανδίζει.

Από ελληνικής πλευράς θα βρεθεί στη Λευκωσία Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ την Τετάρτη θα φτάσει στη Μεγαλόνησο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος την Τρίτη θα βρεθεί στο Ισραήλ…

Είναι σχεδόν δεδομένο πως ο Σουλτάνος θα προχωρήσει σε κινήσεις ιδιαίτερα προκλητικές τόσο για τον ελληνισμό όσο και για την διεθνή νομιμότητα.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση για μια ακόμη φορά, είναι οι ίσες αποστάσεις που φαίνεται να τηρεί για μια ακόμη φορά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Πριν από ορισμένες ημέρες είχε προκαλέσει αίσθηση η ανάρτηση στο twitter του ΟΗΕ στην Κύπρο καθώς ονομάτιζε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ως ηγέτη απλά της ελληνοκυπριακής πλευράς και όχι ως Πρόεδρο της χώρας.

Φαίνεται πως στον ΟΗΕ εδώ και αρκετό καιρό όπως μας ενημερώνουν ειδικότεροι ημών, τηρείτε μια στάση ίσων αποστάσεων όπου το θύμα έχει εξισωθεί με τον θύτη. Ο εισβολέας δηλαδή αντί να καταγγέλλετε για την αδιαλλαξία του, εξισώνεται με την χώρα που έχει δεχθεί την εισβολή, η οποία επιπρόσθετα χαρακτηρίζεται απλά ως η ελληνοκυπριακή πλευρά…

Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο του ΟΗΕ που φέρνει στη δημοσιότητα το Πενταπόσταγμα και το οποίο φέρει την υπογραφή του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Έχει ημερομηνία 9 Ιουλίου 2021 και τίτλο: «Mission of good offices in Cyprus Report of the Secretary-General» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Αποστολή καλών υπηρεσιών – Έκθεση Γενικού Γραμματέα».

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στην εισαγωγή ο ΓΓ δεν αναφέρεται στην ελληνική πλευρά ως η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι ο επίσημος τίτλος αλλά απλά ως ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ψήφισμά του 2561 (2021), μου ζήτησε να υποβάλω έκθεση έως τις 10 Ιουλίου 2021 σχετικά με τις καλές υπηρεσίες μου, ιδίως σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη αφετηρίας συναίνεσης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στα αποτελέσματα που οδηγούν σε επίλυση. Σε αυτό το ψήφισμα, το Συμβούλιο ενθάρρυνε τους ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις σχετικά με τις ενέργειες που αυτές έχουν υποστηρίξει τα σχετικά μέρη του ψηφίσματος από την έκδοσή του…».

«Η παρούσα έκθεση» αναφέρει παρακάτω, «επικεντρώνεται στις εξελίξεις από τις 19 Δεκεμβρίου 2020 έως 18 Ιουνίου 2021, παρέχοντας μια ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποίησε η αποστολή καλών υπηρεσιών μου υπό την ηγεσία της αναπληρωτή ειδικού συμβούλου μου για την Κύπρο, Elizabeth Spehar. Περιλαμβάνει επίσης μια ενημέρωση σχετικά με τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε η ανώτερη αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Jane Holl Lute εκ μέρους μου και για την άτυπη πέντε-συν-ένα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υπό την αιγίδα μου, από 27 έως 29 Απριλίου 2021». 

Στο τέλος αυτής της παραγράφου υπάρχει η υποσημείωση που αναφέρει και πάλι χαρακτηριστικά: «Μια άτυπη συνάντηση του Ελληνοκύπριου ηγέτη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη, των εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών». Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλαδή ρητά για τον ΟΗΕ δεν είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά απλά ο Ελληνοκύπριος ηγέτης…

Στην συνέχεια ο ΓΓ αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει λάβει προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να έρθουν οι δύο «κοινότητες» πιο κοντά χωρίς καχυποψία τονίζοντας ενδεικτικά την υπόθεση του Χαλουμιού που αφού αναγνωρίστηκε ως προϊόν ΠΟΠ από την ΕΕ, ο ΟΗΕ εργάστηκε εντατικά πάνω στην συνεργασία των δύο πλευρών πάνω στο ζήτημα.

Μόνο στο σημείο που αναφέρεται η συνεισφορά της ΕΕ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού προς την Κύπρο αναφέρει ο Γκουτέρες, προφανώς επειδή η υπάρχει η σχετική αναφορά στα έγγραφα της ΕΕ, τον όρο Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατόπιν ο ΓΓ αναφέρει πως ο ΟΗΕ παρατηρεί τα όσα γίνονται στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και ως προς το θέμα των υδρογονανθράκων λέει πως δεν υπήρξε κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτει η σχετική έκθεση.

Στις παρατηρήσεις βέβαια ο ΓΓ τονίζει πως στο θέμα των Βαρωσίων ισχύουν τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: Έχω τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη αποφυγής ενεργειών στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις».

Στις παρατηρήσεις επίσης ο Γκουτέρες αναφέρει και τους φυσικούς πόρους δηλαδή τους υδρογονάνθρακες ξεχνώντας ότι η μια πλευρά είναι ο εισβολέας και αναφέρει: «Τονίζω και πάλι ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή και διαρκή λύση στην Κύπρο και να δημιουργήσουν βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία».

Ο όρος Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται ξανά μόνο στο κομμάτι της έκθεσης που έχει ετοιμάσει η Κυπριακή πλευρά και έχει ενσωματωθεί στην παρούσα έκθεση του ΓΓ μαζί με μια αντίστοιχη που ετοίμασε η πλευρά του ψευδοκράτους.

Όπως τονίζουν αναλυτές η φρασεολογία αυτή δείχνει αν μη τι άλλο τον δρόμο που έχει πάρει ενδόμυχα ο ΟΗΕ, κάτι που σίγουρα δεν προμηνύει και τόσο καλές υπηρεσίες, τουλάχιστον για τον ελληνισμό που επαναλαμβάνουμε και πάλι, είναι το θύμα στην υπόθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *