Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης –Συγγραφέας, Ιστορικός Αναλυτής

Τα αρνητικά τετελεσμένα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε να δικαιολογήσει το βράδυ της Κυριακής 4-7-2021 ως κεντρικός ομιλητής στους Γαργαλιάνους, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της ηρωικής θυσίας του Μακεδονομάχου Καπετάν Τέλλου Άγρα/Τέλλου Αγαπηνού, «Αγαπήνεια 2021», ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, έπειτα από σχετική αναφορά του δημάρχου Έδεσσας κ. Δημ. Γιάννου, ότι τρία χρόνια μετά η Συμφωνία δεν έχει ούτε ένα καλό για την Ελλάδα.Ο εν λόγω υφυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων τα παρακάτω εξωφρενικά:

“…Εσείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, […] δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους. Αυτό είστε, είστε βορειοπεριοχίτες, δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες…” (!)

“…Ως προς το να την αλλάξουμε (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), πρέπει να θυμόμαστε μια φράση του Ευαγγελίου η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης…” (!)

“…Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δε θα ξαναγυρίσει στο ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες (!) γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το Βόρεια μπροστά απ’ το Μακεδονία…” (!)

Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας (ακούγοντας την απομαγνητοφώνηση του σχετικού ηχητικού) τις συσσωρευμένες ανακρίβειες, τις φαιδρές δικαιολογίες, τις λανθασμένες διατυπώσεις και τις απαράδεκτες, εθνικά και διπλωματικά, εκφράσεις του εν λόγω.

Απαντώ:

1. Δηλαδή μετά την διάτρητη νομικά, εθνολογικά, πολιτικά και ηθικά συμφωνία θα ονομαζόμαστε εμείς οι Μακεδόνες Έλληνες «βορειοπεριοχίτες» και οι Σκοπιανοί θα ονομάζονται Μακεδόνες; Έτσι ερμηνεύετε εσείς εκεί στην ΝΔ την διαβόητη «Συμφωνία των Πρεσπών»;

2. Αυτό το φαιδρό επιχείρημα ότι αν φύγουμε από την Συμφωνία το σκοπιανό κρατίδιο θα ονομάζεται «δημοκρατία της μακεδονίας» και θα χάσουμε το «βόρεια» τι σημαίνει; Και πριν και τώρα (όπως αποδείχθηκε περίτρανα προσφάτως) έτσι αυτοαποκαλούνται. Και λοιπόν; Δεν διδαχθήκατε κάτι από το βέτο της Βουλγαρίας;

3. Πόθεν προέκυψε ο όρος «Σλαβομακεδόνες» που τον χρησιμοποιήσατε με τόση ευκολία; Ο κακόφημος αυτός όρος χρησιμοποιήθηκε από το ΚΚΕ κατ’ εντολή της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας την δεκαετία του 1920 και συνοδεύτηκε από το σύνθημα «Ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» (δηλ. να αποσπαστούν από την Ελλάδα).

Σας πληροφορώ ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων απορρίπτουν μετά βδελυγμίας αυτόν τον όρο και αυτοαποκαλούνται «μακεδόνες» νέτα-σκέτα.

4. Προφανώς λησμονήσατε ότι στο σκοπιανό τιτοϊκό κατασκεύασμα των Σκοπίων υπάρχει μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα Αλβανών, οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν ίσως το 35% του συνόλου, ένα 10% Βουλγάρων, ένα 10-15% Σέρβων και ένα 10% διάφορες μειονότητες. Βεβαίως δεν έχει αναγνωριστεί η εκεί ελληνική μειονότητα, την οποία ο γνωστός Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο τότε παντοδύναμος Πρόεδρος των Σκοπίων υπολόγιζε σε 100.000 άτομα (είναι πολύ μεγαλύτερη) και για την οποία οι εθνικά ολίγιστες ελλαδικές κυβερνήσεις ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν. Προφανώς αγνοείτε επίσης ότι ήδη καταγράφεται εσχάτως αξιόλογη κινητικότητα μεταξύ Αλβανών και Βουλγάρων για την μετατροπή των Σκοπίων σε Αλβανο-Βουλγαρική Ομοσπονδία, σχετική αρθρογραφία από Αλβανούς και Βουλγάρους επισήμους, διπλωματικές συναντήσεις κλπ. Μήπως αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι πίσω από το δέντρο υπάρχει ολόκληρο δάσος;

5. Αναφέρατε στην ομιλία σας ότι: «Εσείς ως κάτοικοι της Μακεδονίας, της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό και του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας…». Αυτή η γελοία διατύπωση που αναφέρουν ΟΛΟΙ οι άσχετοι και ημιμαθείς πολιτικάντηδες πώς προκύπτει; Υπήρχε επί Οθωμανικής κατοχής κάποια διοικητική διαίρεση με το όνομα «Μακεδονία»; Σας πληροφορώ ότι ουδέποτε υπήρξε. Υπήρχαν τα Εγιαλέτια που αντικαταστάθηκαν το 1867 από τα Βιλαέτια. Βάσει ποίων υπολογισμών λοιπόν προέκυψαν τα περιβόητα ποσοστά που επικαλούνται οι άσχετοι, οι ημιμαθείς και οι αγεωγράφητοι και αναφέρουν ότι «μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους η Μακεδονία διαμοιράσθηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας με ποσοστά τόσο, τόσο και τόσο. Υπήρχε Βιλαέτι Μακεδονίας με σαφή και καθορισμένα όρια ώστε να προκύψουν κάποια ποσοστά; Όχι βέβαια!

Σας θεωρούσα σοβαρό άτομο και καταφέρατε με τα λεγόμενά σας να με διαψεύσετε εκκωφαντικά! Κρίμα…

Δ.Ε.Ε. 7-7-2021

Ελεύθερη Πατρίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *