Είχε αποκαλύψει ότι ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την Κύπρο να εξαιρέσει το Καστελόριζο από την ΑΟΖ δημιουργώντας μία de facto «γκρίζα ζώνη»

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης.

Ο τέως ΥΠΕΞ Κύπρου είχε κάνει τρομερές αποκαλύψεις για την πολιτική της Ελλάδας (και του τότε ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου) κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003.

Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Ρολάνδη, αντιπροσωπεία του ελληνικού ΥΠΕΞ «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την οριογραμμή έως εκεί που άρχιζε η ελληνική ΑΟΖ, κατά τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά να μεταφέρει τη γραμμή κατά 8 ν.μ. ανατολικότερα, ήτοι 15 χιλιόμετρα περίπου, για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές με τις γείτονες χώρες.

Με απλά λόγια η τότε ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΕΞ ακολουθώντας την πολιτική της υποχωρητικότητας με την κίνηση της αυτή έδωσε πάτημα στην Άγκυρα ώστε στην περιοχή του Καστελλόριζου να δημιουργηθεί μία de facto «γκρίζα ζώνη».

Δηλαδή με πιο απλά λόγια, η παραίνεση προς τη Λευκωσία έγινε, προφανώς, για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι, αφού η συμφωνία θα αποδείκνυε πως το Καστελλόριζο διαθέτει ΑΟΖ.

Ένας «προπομπός» της κρίσης και των σημερινών προκλήσεων της Τουρκίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *