Με σεμνότητα, όπως επιτάσσουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμος Αχαρνών τίμησε την Κυριακή 23 Μαΐου την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική εγκύκλιο, πραγματοποιήθηκε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου. Μετά τη σύντομη ομιλία του Δημάρχου Σπύρου Βρεττού, ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών «Καπετάν Ευκλείδης» Γιάννη Τοπαλίδη, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Παρόμοιο ήταν και το τελετουργικό στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώον για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Ο Δήμος Αχαρνών τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών (αρ.πρωτ.36882/17-05-2021) όσον αφορά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε όλη τη χώρα, που πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου. Παράλληλα υπήρξε μικρός αριθμός προσερχομένων για λόγους δημόσιας υγείας και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός αναφέρθηκε στην τραγωδία που έζησε ολόκληρος ο Ελληνισμός με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και στο πως οι Πόντιοι μέσα από πολλές δυσκολίες έκαναν ένα νέο ξεκίνημα: «Οι Πόντιοι συμπολίτες μας διατηρώντας την παράδοσή τους, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους, διατηρώντας τις αξίες τους, κοσμούν διαχρονικά τις Αχαρνές. Όλοι μαζί συνεχίζουμε σε μια πορεία με τη μνήμη μας ζωντανή. Την κρατάμε άσβεστη, τη διαδίδουμε, την εμπλουτίζουμε, την αξιοποιούμε, τη διανθίζουμε και τη δίνουμε στα παιδιά μας σαν ατόφιο χρυσάφι. Και περιμένουμε από την ιστορία να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο. Αυτό της δικαίωσης…», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην τελετή για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Βρεττός μίλησε για τη σημασία της στη στρατιωτική ιστορία, ενώ στάθηκε στο φρόνημα των Κρητικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι Κρήτες των Αχαρνών έχουν σηκώσει με μεγάλη υπερηφάνεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διατηρηθεί ζωντανή και ανεξίτηλη στην καρδιά κάθε νέου, στην καρδιά κάθε ελεύθερου Έλληνα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *