Ο Δήμος Αχαρνών ανέκαθεν τιμούσε με εκδηλώσεις την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Φέτος λόγω των μεγάλων περιορισμών που υπάρχουν λόγω της αποφυγής διάδοσης της πανδημίας και των συγκεκριμένων κατευθύνσεων που δίδονται από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών οι όποιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνουν με περιορισμένη συμμετοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο την Κυριακή 23 Μαΐου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων Ακριτών Πόντου στο Πάρκο Μνήμης επί των οδών Εθ. Αντιστάσεως και Χαλκηδόνας. Στην τελετή θα υπάρξει μικρός αριθμός προσερχομένων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός σε δήλωσή του για την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρει:

«19η Μαΐου, μια μέρα που η Βουλή των Ελλήνων έχει καθιερώσει ως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μία μέρα Τιμής.

Μια επέτειος μνήμης.

Μια ημερομηνία μνημόσυνο.

Θυμόμαστε τους 353.000 νεκρούς και το 1 εκατομμύριο πρόσφυγες σε μια συστηματική γενοκτονία που ξεκίνησε το 1916 και τελείωσε το 1923. Ο Ποντιακός Ελληνισμός τη δική του ιστορία έμελε να τη γράψει με το αίμα των προγόνων του. Κάθε οικογένεια θρήνησε τα δικά της θύματα και τις δικές της απώλειες. Όλες μαζί θρηνήσανε για την απώλεια της αλησμόνητης, της αλύτρωτης πατρίδας.

Μακριά από τα πατρογονικά εδάφη ο Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε να βρει τον τρόπο να κάνει μια νέα αρχή. Ποτέ όμως κανένας δεν ξέχασε. Φρόντισαν οι πρόσφυγες πρόγονοί τους που έφεραν τις μνήμες τους μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Μνήμες που τις παρέδωσαν ατόφιες στα παιδιά τους και στα παιδιά των παιδιών τους.

Ο Δήμος Αχαρνών με τιμή αγκαλιάζει τους Πόντιους συμπολίτες μας, στέκεται δίπλα τους και κουβαλά μαζί τους αυτή την ακριβή κληρονομιά: να μείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη και να μην ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου. Να μείνει φωτεινός οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *