Σε συμφωνία για γιγαντιαία αεροναυτική βάση ΗΠΑ-Τουρκίας στη Λιβύη φέρεται να κατέληξαν αξιωματούχοι της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες μυστική τριμερή συνάντηση. 

Όπως αναφέρουν τα αραβικά ΜΜΕ οι αξιωματούχοι συζήτησαν για την μετατροπή του λιμένα της Μισράτα σε γιγαντιαία βάση ανεφοδιασμού υπό την επίβλεψη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, με συμβολική συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Με αυτό τον τρόπο δηλαδή μετατρέπεται το λιμάνι σε βάση του ΝΑΤΟ, την οποία θα την ελέγχει η Τουρκία, με τις ΗΠΑ να ζητούν πιθανότατα ως αντάλλαγμα να ελέγχεται το κομμάτι που έχει υπό έλεγχο ο στρατηγός Χάφταρ, αλλά και για να ελέγχονται οι κινήσεις της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.

Με τη συμφωνία αυτή οι Αμερικανοί ουσιαστικά υιοθετούν την τουρλικολιβυκή συμφωνία ΑΟΖ και ταυτόχρονα πρόκειται για μία πισώπλατη «μαχαιριά» στην Ελλάδα, καθώς «ενταφιάζει» τις ελπίδες της Ελλάδας για ΑΟΖ.

Οι συζητήσεις άγγιξαν επίσης περαιτέρω το θέμα της επέκτασης της στρατιωτικής εκπαίδευσης των λιβυκών δυνάμεων από την Τουρκία.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία θα αποσύρει όλους τους Σύρους μισθοφόρους από τη Λιβύη εντός τεσσάρων εβδομάδων, από τις αρχές Απριλίου. Η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία δέσμευση ως προς αυτό το θέμα, ενώ η Ουάσιγκτον δεν εξέφρασε αντίρρηση για την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, συναντήθηκε με τον επί κεφαλής της συμμαχικής διοίκησης στην Νάπολη, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπέρκε και τον βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, παρουσία του Τούρκου Α/ΓΕΝ Ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *