Παιχνίδια Ράμα για να μην ψηφίσουν οι Έλληνες στη Β. Ήπειρο

Παναγιώτης Σαββίδης

Η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε καραντίνα 14 ημερών στους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και προτίθενται να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους – Ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποθάρρυνσης όσων επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, η κυβέρνηση Ράμα επιβάλλει… καραντίνα 14ημερών στους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και προτίθενται να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, προκειμένου ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Αλβανίας αποφάσισε την επιβολή 14ήμερης καραντίνας σε όσους πολίτες εισέρχονται στη χώρα από Ελλάδα και Σκόπια. Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Mira Rakacolli«Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό, αλλά στην περιοχή η κατάσταση είναι διαφορετική, στη Β. Μακεδονία και την Ελλάδα ο αριθμός των περιπτώσεων και των ζωών που χάθηκαν έχει αυξηθεί. Δεδομένης αυτής της κατάστασης πιστεύουμε ότι από αύριο θα είμαστε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες για όσους έρχονται από την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία». Ωστόσο η κίνηση αυτή, εκτιμάται απ’ οργανώσεις ομογενών αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, πως αποσκοπεί στην παρεμπόδιση όσων Αλβανών πολιτών θα θελήσουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα προς την Αλβανία για να ψηφίσουν στις 25 Απριλίου. Δεν αποτελεί εξάλλου μυστικό, πως ο Ράμα θεωρεί τους Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ως παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα εις βάρος του. Ουσιαστικά με την επιβολή του μέτρου της καραντίνας, αποθαρρύνει όσους και όσες σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία για ν’ ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η απόφαση αυτή, στοχεύει και τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα.

«Το γεγονός πως η αλβανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει χαλαρά, συγκριτικά με άλλες χώρες, το φαινόμενο της πανδημίας δεν συνάδει με αυτή την απόφαση. Επίσης τα επιδημιολογικά φορτία και στις δύο χώρες δείχνουν μείωση και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί» σχολιάζει στο protothema.gr

ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών κ. Θοδωρής Γκούμας, τονίζοντας: «Η κίνηση αυτή του Ράμα δείχνει πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και παίζει τα τελευταία του χαρτιά με σκοπό να διατηρήσει την θέση του. Η παρεμπόδιση των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 25η Απριλίου είναι μια πράξη αντιδημοκρατική, σαν αυτές στις οποίες ο Ράμα μας έχει συνηθίσει».

Η Ένωση Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα ζητά την άρση της 14μερης καραντίνας που επέβαλε η Αλβανία

Σε επιστολή – αναφορά προς τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας προχώρησε η Ένωση Αλβανών Μεταναστών Ελλάδας. Η σχετική αναφορά υπεγράφη από την Ένωση και ουσιαστικά αποτελεί καταγγελία της απόφασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Αλβανίας για την επιβολή του έκτακτου μέτρου της 14μερης καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους πολίτες εισέρχονται από την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Η αναφορά διαβιβάστηκε από τον Αλβανό Πρόεδρο και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του κράτους, όπως επίσης στον ΟΑΣΕ, στην Πρεσβεία της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, από τις οποίες και ζητείται η αξιολόγηση αυτής της απόφασης που ουσιαστικά δημιουργεί πρόσκομμα στο δικαίωμα των πολιτών να ασκήσουν ελεύθερα το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η Ένωση Αλβανών Μεταναστών δήλωσε πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που επιθυμούν να μεταβούν στην Αλβανία για να ψηφίσουν.

Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *