Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, (δεν έχει ακόμη επιστημονικά αξιολογηθεί), έδειξε ότι η παραλλαγή Β.1.351 του ιού βρέθηκε οκτώ φορές περισσότερο σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί – ή 5,4 τοις εκατό έναντι 0,7 τοις εκατό – έναντι εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Η μελέτη εξέτασε 400 άτομα που έλαβαν τουλάχιστον ένα εμβόλιο του εμβολίου Pfizer/BioNTech και είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή COVID-19 και τα συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων που είχαν μολυνθεί και δεν έχουν εμβολιαστεί. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιείται επίσης στο Ισραήλ, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη. Η Clalit Health Services, ένας κορυφαίος ισραηλινός πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, βοήθησε επίσης στη μελέτη.

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής αντιπροσώπευε λιγότερο από το ένα τοις εκατό όλων των περιπτώσεων COVID-19 στο Ισραήλ, ανέφερε το AFP, επικαλούμενο τη μελέτη. «Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNtech, αν και εξαιρετικά προστατευτικό, πιθανότατα δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της νότιο-αφρικανικής (Β.1.351) παραλλαγής του κοροναϊού».

  • «Είναι η πρώτη στον κόσμο που βασίζεται σε δεδομένα πραγματικού κόσμου, δείχνοντας ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, σε σύγκριση τόσο με τον αρχικό ιό όσο και με τη βρετανική παραλλαγή», δήλωσε ο καθηγητής Ran Balicer, διευθυντής έρευνας στο Clalit.
  • «Βρήκαμε ένα δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής μεταξύ ατόμων που εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εμβολιάστηκε. Αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής είναι σε θέση, σε κάποιο βαθμό, να διαπεράσει την προστασία του εμβολίου.», δήλωσε ο Adi Stern του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
  • «Με βάση τα πρότυπα του γενικού πληθυσμού, θα περιμέναμε μόνο μία περίπτωση της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, αλλά είδαμε οκτώ», δήλωσε ο Stern στους Times of Israel. “Προφανώς, αυτό το αποτέλεσμα δεν με έκανε ευτυχισμένο.”
  • Πρόσθεσε, «Ακόμα κι αν η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής διαπερνά την προστασία του εμβολίου, δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως στον πληθυσμό. Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα απαιτούν στενή συνεχή προσοχή στη διάδοση αυτού του στελέχους στο Ισραήλ, τονίζοντας την ανάγκη για επιδημιολογική παρακολούθηση και συστηματική αλληλούχιση, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής στο Ισραήλ».
  • Πηγή: The Epoch Times

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *