Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία

Η τουρκική αντιπροσωπεία του στα Ηνωμένα Έθνη έθεσε επίσημα θέμα για τους Τατάρους της Κριμαίας βάζοντας τον Πούτιν σε μεγάλους μπελάδες ενόψει νέων αμερικανικών κυρώσεων. 

Η μόνιμη αποστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε επίσημα τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και την υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

“Η μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας είναι ζήτημα αρχής για εμάς. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τατάρους της Κριμαίας, στη δίκαιη επιθυμία τους να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια στην προγονική τους πατρίδα”, έγραψαν Τούρκοι διπλωμάτες στο Twitter στις 24 Φεβρουαρίου, 2021.

“Υποστηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, η οποία είναι απαραίτητη για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.”

“Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας”, δηλώνουν οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε συζήτηση με θέμα την “κατάσταση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας”. 

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Serhiy Kyslytsya κάλεσε τον ΟΗΕ να στερήσει από τη Ρωσία το δικαίωμα αρνησικυρίας της στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι μια χώρα επιθετική που συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. 

“Ως συμβαλλόμενο μέρος της σύγκρουσης, μη εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που δεν αναφέρεται καν στο άρθρο 23 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη σύνθεση του Συμβουλίου, δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει δικαίωμα αρνησικυρίας”, ανέφερε η Ουκρανή διπλωμάτης. 

Σύμφωνα με την Kyslytsya, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τον φερόμενο ρόλο της «διαμεσολάβησης» της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία του Ντονένσκ είναι εξωφρενικές. 

“Η Ρωσία δεν ήταν και δεν μπορεί, κατ ‘αρχήν, να είναι μεσολαβητής στη σύγκρουση στην οποία ξεκίνησε και συνεχίζει να συμμετέχει από την πρώτη ημέρα της επίθεσης”, είπε η ίδια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν Ερντογάν στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο είχε κάνει προ μηνών μία δήλωση η οποία άνετα μπορεί να θεωρηθεί ευθεία επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

“Η κρίση που ξεκίνησε με την κατάληψη της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή. Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία ξεκίνησε με την επίθεση της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν”, είχε δηλώσει ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά δεν έχουν αποδεχθεί και δεν πρόκειται να αποδεχθούν την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, και θα κάνουν τα πάντα για την «επιστρέψουν» στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *