Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του πρώην βασιλικού κτήματος, Βασίλης Κουτσαβλής, μιλάει στην «Κ» για την επόμενη μέρα

«Ύστερα από 13 χρόνια ενασχόλησης με το Τατόι κατά τα οποία το κτήμα ήταν ταμπού και δεν αποτελούσε προτεραιότητα για κανέναν, μπορούμε πλέον σήμερα να διακρίνουμε μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ. Εάν δεν υπήρχε ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, κανείς δεν θα ασχολιόταν σήμερα με αυτό».

Η εμπλοκή πολιτικών προσώπων με τη διοίκηση του Τατοΐου είναι κάτι «εξαιρετικά επικίνδυνο» για τη βιωσιμότητά του, όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής. Την ώρα που ετοιμάζεται από το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία το διαχειριστικό σχήμα που θα «τρέξει» τη μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος, ο κ. Κουτσαβλής επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών και μιλάει για την ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης του Τατοΐου.

ochi-allo-ena-parko-tritsi-sto-tatoi0
«Το Τατόι μπορεί να βάλει την Αθήνα στους τοπ city break προορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την πρωτεύουσα όλο τον χρόνο», λέει ο Βασίλης Κουτσαβλής.

– Κύριε Κουτσαβλή, έχετε παρακολουθήσει την πορεία του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, από την εποχή της απαξίωσης μέχρι το σχέδιο αξιοποίησής του. Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει την επιτυχία της μελέτης βιωσιμότητας;

– Ύστερα από 13 χρόνια ενασχόλησης με το Τατόι, κατά τα οποία το κτήμα ήταν ταμπού και δεν αποτελούσε προτεραιότητα για κανέναν, μπορούμε πλέον σήμερα να διακρίνουμε μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ. Εάν δεν υπήρχε ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, κανείς δεν θα ασχολιόταν σήμερα με το Τατόι. Και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Το 2012 παρουσιάσαμε επίσημα τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση του κτήματος στην κοινωνία και στον τότε βουλευτή και σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, και νιώθουμε δικαιωμένοι που σχεδόν το σύνολό τους ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο της μελέτης του ΥΠΠΟ. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε παλαιότερες προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος. Η συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον του κτήματος και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλοι σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Το επίπεδο αυτής της συνεργασίας θα κρίνει και την επιτυχία της μελέτης βιωσιμότητας και την αποδοχή της από τους πολίτες.
 
– Οι προβλέψεις της μελέτης κάνουν λόγο για ετήσια επισκεψιμότητα 1,15 εκατομμυρίου επισκεπτών. Mπορεί αυτός ο αριθμός να αυξηθεί από ειδικές κατηγορίες επισκεπτών;

– Δεν συμφωνώ με αυτό το νούμερο και δεν ξέρω σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε η ομάδα που συνέταξε τη μελέτη. Δεν μας έχουν δοθεί τα πλήρη κείμενα της μελέτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Royal Residencies Association, το κοινό που επισκέπτεται χώρους σαν το Τατόι σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται περίπου σε 43.000.000 άτομα. Στον σύλλογο επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο διεθνοποίησης του κτήματος. Το Τατόι μπορεί να βάλει την Αθήνα στους τοπ city break προορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα προς την πρωτεύουσα όλο τον χρόνο. Και η απαισιόδοξη πρόβλεψη αυτή μπορεί να διπλασιαστεί υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

ochi-allo-ena-parko-tritsi-sto-tatoi1
Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

– Σε ανακοινώσεις του συλλόγου σας, έχετε επισημάνει ως κρίσιμο το διαχειριστικό καθεστώς του κτήματος με το οποίο θα γίνει η υλοποίηση της μελέτης. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί;

– Δεν θέλουμε άλλο ένα πάρκο Τρίτση στο Τατόι. Το θέμα του Τατοΐου, λόγω των πολλών συναρμοδιοτήτων, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Αν αυτή η πολυπλοκότητα αποτυπωθεί και στο διαχειριστικό καθεστώς του κτήματος, τότε θα μιλούμε για αποτυχία του εγχειρήματος. Σας θυμίζω ότι ο νόμος του 2012 (που είναι ακόμα σε ισχύ) προέβλεπε τη σύσταση 7μελούς Δ.Σ. με τη συμμετοχή των τεσσάρων γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, δηλαδή πολιτικά πρόσωπα που θα αλλάζουν αναλόγως των πολιτικών μεταβολών. Το αποτέλεσμα φαντάζομαι γίνεται αντιληπτό στους αναγνώστες σας. Εάν με τον οποιονδήποτε τρόπο εμπλακούν στη διοίκηση του κτήματος πολιτικά πρόσωπα (νυν ή πρώην), αυτό είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο. Κάναμε έναν δύσκολο αγώνα τόσα χρόνια για να αφήσουμε την πολιτική εκτός ορίων του κτήματος. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Και κυρίως, επιτρέψτε μου να πω ότι ένα σχήμα διοίκησης χωρίς ανθρώπους που γνωρίζουν, αγαπούν και έχουν περπατήσει τα 42.000 στρέμματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει.

ochi-allo-ena-parko-tritsi-sto-tatoi2
Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

– Έχετε κάνει λόγο για την ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης του Τατοΐου. Τι θεωρείτε πως πρέπει να προστεθεί στις προτάσεις της μελέτης και γιατί;

– Είμαστε ίσως ο μοναδικός φορέας που έχει έλθει ήδη σε επαφή από το 2012 με εξαιρετικές επενδυτικές προτάσεις από πολύ σοβαρά σχήματα, είτε για τη μίσθωση των ιστορικών κτιρίων του κεντρικού πυρήνα είτε για τη λεγόμενη περιφερειακή ανάπτυξη εκτός του ιστορικού πυρήνα και μόνο στις εκτάσεις που δεν είναι δασικές. Αυτό είναι και το μοναδικό θέμα που έθεσα στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στις 19 Ιανουαρίου και διαπίστωσα συναντίληψη τόσο από τον ίδιον όσο και από παριστάμενους υπουργούς και φορείς. Ένας άλλος λόγος που επιμένουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι και το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας (βασικό στοιχείο της αειφορίας) του ιστορικού πυρήνα. Δεν μπορεί στα 1.600 στρέμματα του ιστορικού πυρήνα του κτήματος να γίνεται το αδιαχώρητο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες και να υπάρξει διασπορά των επισκεπτών σε όλο το κτήμα των 42.000 στρεμμάτων. Άρα και διασπορά των χρήσεων, ειδικά αυτών που σχετίζονται με την εστίαση και την αναψυχή. Τατόι χωρίς μελέτη φέρουσας ικανότητας δεν μπορεί να υπάρξει και θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό.

Ολοκληρώσαμε ήδη τέσσερις αρχιτεκτονικές μελέτες

– Ο σύλλογός σας έχει ήδη χρηματοδοτήσει μελέτες για κτίρια του κτήματος. Θα αναλάβετε παρόμοια έργα και στο μέλλον;

– Ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, κατάφερε μέσα στην κρίση να συγκεντρώσει πάνω από 150.000 ευρώ με τα οποία ολοκληρώσαμε ήδη 4 αρχιτεκτονικές μελέτες και τις δωρίσαμε στο ΥΠΠΟ, το οποίο και θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ισάριθμων κτιρίων μετά τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της υπουργού. Είναι από τα πρώτα έργα που θα δουν οι πολίτες στο Τατόι. Χάρη στον σύλλογο και τους υποστηρικτές του, το Βουτυροκομείο του Τατοΐου (μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα) δεν κινδυνεύει πλέον να καταρρεύσει, μια και απέκτησε νέα στέγη. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η ανάθεση εκ μέρους του υπουργείου της κηποτεχνικής μελέτης του ανακτόρου στον σύλλογό μας. Έχει γίνει ήδη όλη η προετοιμασία για να ξεκινήσει η μελέτη, με τις υψηλότερες προδιαγραφές, και το κόστος της θα καλυφθεί από τον σύλλογο. 
 
– Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρόλος του Συλλόγου Φίλων στη νέα εποχή του Τατοΐου;

– Η ευρεία αποδοχή του συλλόγου από την κοινωνία, τους χορηγούς, τις επιχειρήσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ΜΚΟ και τους σοβαρούς γνώστες της υπόθεσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εγγυάται την πορεία του συλλόγου στο μέλλον και τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει και οφείλει να παίξει στην υπόθεση του Τατοΐου. Το Τατόι για μένα προσωπικά είναι στόχος ζωής και πορεία ζωής, όσο και αν κάποιοι (που τους γνωρίζουμε) προσπαθούν να απαξιώσουν αυτή την πορεία, τώρα τελευταία. Ας αναρωτηθούν οι αναγνώστες τον λόγο και γιατί τώρα. Δεσμεύομαι σε αυτή τη φάση να μη μιλήσω ανοικτά για το θέμα αυτό. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν θα θέλαμε με τίποτα να σκιάσουμε τη χαρά που όλοι οι Έλληνες πρέπει να νιώσουν επιτέλους για το Τατόι μας και την έναρξη της πορείας του προς το μέλλον. Και αυτό ας μην εκληφθεί ως αδυναμία ή υπεκφυγή.

ochi-allo-ena-parko-tritsi-sto-tatoi3
«Εχω ξεναγήσει στο κτήμα βουλευτές, πολιτικούς και χιλιάδες Ελλήνων όλων των πολιτικών αποχρώσεων».

– Το πρότζεκτ «Τατόι» φαίνεται πως είναι ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΠΟ και της κυβέρνησης και κρατιέται μακριά από πολιτικές κόντρες. Είναι και αυτό ένας παράγων της επιτυχίας του;

– Η προσπάθεια για να σωθεί το Τατόι απαιτεί εθνική πανστρατιά. Και αυτό τονίστηκε και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κτήμα. Το Τατόι κρατιέται ψηλά γιατί ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχουν δείξει εξαιρετικό ζήλο για τη σωτηρία του. Κρατιέται μακριά από πολιτικές κόντρες γιατί ο σύλλογός μας παίζει έναν καθοριστικό, εξισορροπητικό θα έλεγα ρόλο. Έχω ξεναγήσει στο κτήμα βουλευτές όλων των κομμάτων, πολιτικούς και χιλιάδες Ελλήνων όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Με συγκίνηση πάντα βλέπουμε στο τέλος την πλήρη ταύτισή μας για το μέλλον του κτήματος. Οι πολιτικές ακροβασίες, αν επιχειρηθούν, θα οδηγήσουν όλη την προσπάθεια στην απόλυτη απαξίωση.

Σάκης Ιωαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *