Το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας από την Αττική είχε δυσμενείς συνέπειες και στο Κτήμα Τατοΐου. Δυστυχώς ένα μεγάλο πεύκο έπεσε πάνω στο κτίριο του Φυλακίου της εσωτερικής πύλης από το βάρος του χιονιού και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την οξύκορφη στέγη του κτιρίου. 

Το περασμένο καλοκαίρι ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου σε αυτοψία στο Τατόι με την Δασάρχη Πάρνηθας είχε επισημάνει τα επικίνδυνα δέντρα που έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης γύρω από τα ιστορικά κτίρια. Κυρίως γερασμένες λεύκες και όχι πεύκα. Η προσέγγισή μας είναι πάντα πολύ προσεκτική σχετικά με τους περιβάλλοντες χώρους των κτιρίων πιστοί πάντα στην φιλοσοφία του δημιουργού του κτήματος Βασιλέως Γεωργίου Α’ για την επιβλητική παρουσία της φύσης γύρω από τα ταπεινά κτίρια του κτήματος.  

Στη συνέχεια το δασαρχείο Πάρνηθας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απομάκρυνε τα επικίνδυνα δέντρα. Αν δεν είχε γίνει αυτό τότε, σήμερα, θα γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών σε κτίρια του κτήματος τις οποίες ευτυχώς και αποφύγαμε. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν όλα τα δέντρα γύρω από τα κτίρια. Εφόσον το κτήμα αποκτήσει νοικοκύρη και καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης των δέντρων ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ καλά κλαδέματα και στερεώσεις δέντρων και συνεχής έλεγχος ειδικών σε περιόδους έντονων φαινομένων. 

Ευχόμαστε σύντομα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποκαταστήσουν την στέγη του κτιρίου στην αρχική της κατάσταση. Το φυλάκιο της πύλης είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μικρά κτίρια του κτήματος, δείγμα της βορειοευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής επιρροής. 

Εκ μέρους του ΔΣ,

Βασίλης Κουτσαβλής

Το φυλάκιο της εσωτερικής πύλης πριν την καταστροφή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *